Реклама / Ads
6| 4330 |22.09.2015 НОВИНИ

Миков: Независимостта е сред най-големите предизвикателства за българската държава и днес

.
Михаил Миков
Провъзгласяването на Независимостта е връх на вековни борби за безусловна свобода и кулминация на 30-годишни усилия за извоюване на мястото на България на достоен и равноправен член на европейската и световната цивилизация, заяви председателят на БСП Михаил Миков по повод днешния празник.
 

„Независимостта е българско дело, предизвикателство към света и другите народи, но и към собствените възможности. Независимостта е сред най-големите предизвикателства за българската държава и днес, когато се случва решения, засягащи българските интереси, да се вземат другаде, а тук сляпо да се изпълняват”, отбелязва във Фейсбук лидерът на социалистите. „Силно компрометирана изглежда тя, когато говорим за възможността българските граждани да вземат своите политически решения при липса на достатъчна и разнородна информация. Под въпрос е независимостта им и когато определят своето поведение като икономически субекти, в условия на силно изразени неравенства. Под съмнение е независимостта на отделния индивид, когато ограниченият достъп до социални услуги го принуждава да води живот без много достойнство...”, посочва Миков.

 

„Независимостта от 1908 г. изменя международния статут на България, премахва ограниченията за правата на българския народ и дава икономическа свобода на страната ни да инвестира в собственото си развитие. Можем само да се поучим от тези постижения!”, категоричен е председателят на БСП.   

 

Eто пълният текст на поздравителния адрес:

 

Уважаеми сънародници,

 

            Отбелязваме Деня на независимостта на България – един от най-големите и най-българските празници. На 22-ри септември 1908 г. страната ни предприема решителна крачка към пълно възстановяване на своята държавност. Провъзгласяването на Независимостта е връх на вековни борби за безусловна свобода и кулминация на 30-годишни усилия за извоюване на мястото на Родината на достоен и равноправен член на европейската и световната цивилизация. Обявяването на Независимостта е геополитически успех за България, защото тя демонстрира, че може да използва умело дипломацията и е готова да отстоява на всички фронтове и с всички средства националния си интерес. С него българската нация утвърждава постигнатото със Съединението – да бъде влиятелен фактор в своя регион.

            Независимостта е чисто българско дело. То е предизвикателство към света и другите народи, но и към собствените възможности. Независимостта е сред най-големите предизвикателства за българската държава и днес, когато се случва решения, засягащи българските интереси, да се вземат другаде, а тук сляпо да се изпълняват. Независимостта е предизвикателство и в нейните вътрешни за българското общество измерения. Силно компрометирана изглежда тя, когато говорим за възможността българските граждани да вземат своите политически решения при липса на достатъчна и разнородна информация. Под въпрос е независимостта им и когато определят своето поведение като икономически субекти, в условия на силно изразени неравенства. Под съмнение е независимостта на отделния индивид, когато ограниченият достъп до социални услуги го принуждава да води живот без много достойнство...

 

Независимостта от 1908 г. изменя международния статут на България, която от васална държава се превръща в равен член на международната общност. Тя премахва ограниченията за правата на българския народ и дава икономическа свобода на България да инвестира в собственото си развитие. Можем само да се поучим от тези постижения и да се опитваме и днес да бъдем на висотата на техните автори – българите, чието дело е Независимостта! 

 

Да живее независима България! Честит празник!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6094 |21.09.2015 Шарено време в Деня на независимостта – дъжд и слънце ще се редуват . 3| 4361 |17.09.2015 Миков: Пожелавам на софиянци по-добър и справедлив живот, повече вяра, надежда и любов! . 2| 4245 |15.09.2015 Миков: Сезиране за корупция с анонимки е неприемливо . 3| 4202 |15.09.2015 Михаил Миков: Нека изпратим с усмивка децата си на училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads