Реклама / Ads
0| 4370 |23.07.2015 НОВИНИ

Миков: Ситуацията за промените в Конституцията придоби комичен оттенък

.
„Сегашната ситуация придобива леко комичен оттенък, превърнала се в разбирането за юнашката чест”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти в парламента. По неговите думи тези дни е станало ясно, че подписалите се за внасяне на конституционния проект са се отнесли несериозно, когато са поставяли подписите си.

„В момента се обсъжда проект, който е около 2/3 по-различен от това, което беше внесено и трябва утре да се представи в пленарна зала. Явно е, че сме били прави, когато преди време заявихме, че единствената цел е разместване и овладяване на позиции в съдебната власт”, припомни Миков. Той обясни, че е останала само тази сърцевина от конституционния проект, която потвърждава предварителната прогноза на БСП.

 

„Аритметичният подход показа само едно – промените в Конституцията от ясно набелязана цел с определени прогнозируеми последици, се превърнаха в събиране на гласове. Това подрива конституционните устои и авторитета на НС”, каза още Миков. Според него промените и реформите в съдебната власт изискват много по-сериозно отношение, отколкото събиране на гласове, взаимни обвинения и заплахи, закани и решения, които предпоставят, че който не е съгласен с нещо, не е в прогресивната част на човечеството. Той е на мнение, че това е подход, който не може да даде никакъв резултат. Миков припомни, че по време на предишното и сегашното управление на ГЕРБ, има силно занемаряване на конституционни функции на НС, пряко свързани със съдебната власт. „Не бяха изслушвани докладите и серизно обсъждани в парламента, какъвто е смисълът на предишните промени в Конституцията, отчетени позитивно от ЕК. Тази година не са внесени всички доклади, а срокът е до месец май”, обясни председателят на БСП. Миков е категоричен, че реформи в съдебната власт се правят след задълбочен анализ на проблеми и след достатъчна ясна преценка на рисковете.

 

"Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не пазар. Твоите 20 гласа за какво ще дадеш и се драска в тефтерчето. Минаваш през другия кабинет – а твоите 15? Накрая се получава прасе с крака на пиле"- онагледи ситуацията Миков.

 

„Впечатлението ни е, че разговорите са сведени до конституционна аритметика, до два проблема –– как да се разпределят квотите във ВСС и как да се съберат необходимите гласове за внасяне на конституционен проект”, заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Според него в същото време текат сепаративни консултации. „За нас отслабва ролята на председателския съвет и ролята на различните участници в него. Начинът, по който продължават разговорите за промените, вече се отразява отрицателно не само на авторитета на мнозинството, но и на целия парламент”, каза още той. Стоилов е на мнение, че подходът, който БСП предложи - да бъдат поставени на масата реалните проблеми на съдебната власт от законов, организационен и евентуално конституционен характер, е конструктивен и продуктивен. „Зад лозунга за реформиране на съдебната власт не се пристъпва към истинска реформа, а единствено се прави опит за преразпределяне и прегрупиране на влиянието в управлението на съдебната власт, както и в конструиране на мнозинството”, заключи Янаки Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4366 |22.07.2015 Миков: Предлаганите промени в Конституцията не гарантират по-бърз и по-справедлив процес . 0| 4707 |18.07.2015 Цветанов: Промените в Конституцията ще влязат в НС идната седмица . 0| 4584 |18.07.2015 Миков: На изборите БСП се стреми да достигне 600 000 гласа . 0| 5657 |17.07.2015 Миков: С тази пенсионна реформа по-малко хора ще стигат до пенсия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads