Реклама / Ads
0| 4697 |18.07.2015 НОВИНИ

Миков: На изборите БСП се стреми да достигне 600 000 гласа

.
Михаил Миков
„На изборите хората ще оценят сменената политика на БСП“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в студиото на Канал 3. Според лидера на лявата партия ще има ръст на гласовете и се стреми да достигне 600 хил гласа.
 

„Надявам се, че ще имам подкрепата, защото алтернативата на управлението е неувеличаване на пенсионната възраст, обществените средства за образование – в обществения сектор, а не в частните училища, достъпно здравеопазване, облекчения на малките предприятия“, допълни той. Председателят на БСП подчерта, че левицата няма да подкрепи промяната на Конституцията така, както е внесена. „Реформа няма, има идея да се овладее ВСС. Крие рискове тази идея, ако се приеме“, категоричен е Миков. Той поясни, че съдията съди, прокурорът обвинява, а ВСС взима административни решения, важни, за да се развива самостоятелно системата и да не се бърка изпълнителната власт.

 

„Фокусират се върху него, за да заемат места и да вкарат политиката на сегашното мнозинство в решенията на ВСС“, коментира той. Миков е на мнение, че разделянето на две камари е грешка и не бива да се изолират едните от другите, да се изключва и обществеността като присъствие. Той каза, че натискът е огромен, но не очаква да мине в зала, ако партиите държат на думата си. Председателят на БСП продължи, че има проблеми, които не се решават от предложения проект. Според него с тези промени в Конституцията е ясно, че процесът ще се забави, а хората обратното.

 

„Според проекта всеки съд може да сезира КС. И докато чакаш да се произнесе КС, делото чака“, обясни той. По повод избора на Димитър Радев за управител на БНБ Миков заяви: „Сигурно има професионални качества, но от тук нататък е въпрос на характер“. Той е на мнение, че доверието в БНБ е, както във всички институции у нас – опасно ниско. „Как се защитават правата на работещите, като им се вдига възрастта на 65? Хората, които имат проблем с осигурителния стаж ще се пенсионират на 67 години. Премахва се разликата между мъже и жени“, коментира Миков. Според него по-малко хорат ще стигат до пенсия, заради средната продължителност на живота, нивото на доходите, състоянието на здравеопазването.

 

Председателят на БСП акцентира върху предложение на БСП за ранно пенсиониране - 2 години преди навършване на възрастта, човек да може да избере да получава по-ниска пенсия, когато е неконкурентен на пазара на труда и е рано за пенсиониране. Друго предложение на БСП е да се вдигне таванът, върху който се облагат доходите, от 8 на 10 минимални работни заплати. „При положение, че управителят на БНБ получава 45 000 лв, но се осигурява на 8 минимални работни заплати. Какво ще усети той, ако станат 10 например?“, попита той. Според него, ако се приложи това в бюджета, ще влязат около 900 млн. лв. и дава други възможности на НОИ. Миков засегна и темата за неравенствата, които се създават от ниските доходи и данъци.

 

Той обясни, че БСП иска прогресивен данък и припомни за калкулатора на интернет страницата на партията, който дава реална представа на хората. „Когато имаше икономически растеж, се даваше усещането за стабилност. Сега при кризата след 2010г показва, че такава данъчна политика е погрешна. Тя не дава развитие“, уточни той. Във връзка с неравенствата Миков очерта и следната картина: Европа дава по-големи субсидии на млекопроизводителите си, Русия е затворила пазарите за млечните продукти, в България не се дават субсидии, нашите производители са неконкурентни за вкарваните в страната ни готови сирена, както и сухи млека.

 

„Ако не се вземат мерки, отрасълът се ликвидира“, коментира той и даде пример с Румъния, където се дават 17 ст. на литър мляко, а тук едва 0.03 ст. Миков предложи да се наложи забрана за внос на сухо мляко в страната ни, въпреки глобите, които биха ни наложили. „Икономически и исторически сме обвързани с Русия“, допълни той и даде пример за още едно производство - резервните части за електро и мотокарите. „Правителството да не подкрепя удължаването на санкциите. Не може лековато да не се защитава националната позиция. Това е политика в интерес на България“, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5786 |17.07.2015 Миков: С тази пенсионна реформа по-малко хора ще стигат до пенсия . 0| 4893 |17.07.2015 Миков: Подигравка! 0,03 ст. за литър мляко е държавната помощ . 0| 4665 |13.07.2015 Миков: Нереализирането на социалната държава накара много българи да заминат отвъд Драгоман . 0| 4716 |09.07.2015 Миков: БСП не е виновна за фалита на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads