Реклама / Ads
0| 4469 |02.12.2015 НОВИНИ

Миков: Според Бюджет 2016г безработицата спада по механизма на Терминал 2

.
Михаил Миков
„Според бюджета за 2016г децата на половината бедни родители, които тръгват в първи клас, във втори и трети клас- отпадат от училище. Това е така, защото не се отпускат повече средства за безработица, защото тя спада по един ясен механизъм – този на Терминал 2. Такава политика предлага днешното правителство на българите”. Това заяви Михаил Миков от парламентарната трибуна.
 
Според него хората все повече  ще усещат този невидим резултат от управлението на ГЕРБ. „След Нова година ще го усетят с увеличените винетки, увеличени разходи за електроенергия, за да има пари за магистрали, с които си инкасирате проценти”, коментира Миков.

Драгомир Стойнев: Социалната политика се прави с любов. Трябват   желание и сили, за да се помогне на хората

„Социалната политика се прави с любов. Трябва да имаш желание и сили, за да се опиташ да подпомогнеш тези хора”. Това заяви народният представител Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. „Мнозинството не желае да ни чуе за демографските проблеми”, подчерта той и обясни, че министър Калфин не е представил своя план как ще се бори с този проблем, а срокът вече е изтекъл. „Опитахме се да му помогнем като му направихме предложения за отглеждане на деца от 1 до 2 години. Но тук става въпрос за децата с увреждания, за които по наши изчисления са необходими 7 млн.лв годишно”, каза още Стойнев. Той обясни, че през годините това обезщетение се равнява на 70% от МРЗ и припомни, че изведнъж ГЕРБ го е премахнало. „Всички знаем колко трудно се отглеждат тези деца, колко е несправедливо, какво е отношението на държавата към тях. От 240 лв да се вдигне обезщетението на 294 лв.- какъв е проблемът? Защо не се прави?”, попита народният представител. Според него това дори не е сблъсък между лявото и дясното, става въпрос за деца. Стойнев подчерта, че ролята на държавата е точно да подпомогне тези семейства. „Ние нищо друго не правим за тях. Понякога децата не приемат и личните асистенти. Майката жертва цялата си кариера, за да отглежда това дете. Ние го изчисляваме 70% от МРЗ и вие ще кажете, че това не е механизмът. Но когато няма друг? Предложете какъв да бъде и какво да направим”, коментира депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
Драгомир Стойнев подчерта, че винаги, когато се разчита на европейски средства, те са крайно недостатъчни. Той е категоричен, че не може една държава да се финансира изцяло от европейски програми, както е правителството на ГЕРБ. „Не знам дали има друга държава в ЕС, която толкова много да разчита на публични средства и държавата да преразпределя”, допълни той.

Корнелия Нинова: Можете да харчите 2 млрд.лв. за градинки, фонтанчета и паважи, а да няма 7 млн. лв за деца с увреждания


„5 млрд. лв нов дълг, който иска да изтегли правителството, не означава финансова стабилност, а влошаване на финансовото състояние на държавата”. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в ефира на Нова. Тя обясни, че догодина България ще получи 1% по-малко европейски пари и за българската икономика ще има по-малко възможности. „Ние през цялото време предлагахме алтернативи на тези 5 млрд., заради които всеки българин догодина ще плаща по 740 лв.”, припомни Нинова. Тя заяви, че има възможност тези пари да не се взимат, а да се намери друг източник за това плащане. „Вземете от резерва, а не утежнявайте положението на хората”, призова тя. По отношение на дефицита Корнелия Нинова добави, че  твърдението на управляващите, че го намаляват, е абсурд. „През 2015 г. беше заложен 2% дефицит, с актуализацията на бюджета те предлагат той да стане 3.3%”, припомни тя. Нинова попита управляващите, за какво ще изхарчат неразписаните 2 млрд. лв. капиталови разходи. „Ние смятаме, че те трябва да отидат за икономика, образование и увеличение на доходите на хората”, категорична бе Корнелия Нинова.
 

„Мандатоносителят и основна партия в правителството вчера отсъстваше от дебата по второ четене на бюджета за 2016 г. Представителите на ГЕРБ не направиха нито едно изказване и не защитиха тезите си за предлагания от тях бюджет”. Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Горов пред Канал 3.  Той заяви, че бюджетът няма никакви конкретни цели, които трябва да бъдат реализирани, а всичко е разпределено на базата на предходния бюджет с леко увеличение на разходите и приходите. Горов заяви, че Бюджет 2016 не цели съживяване на икономиката, защото няма заложени средства за инвестиционна активност от страна на държавата към бизнеса. „Увеличаването на дълга и бъркането на приходите с дълговете от страна на управляващите продължава, защото е видимо, че 5-те млрд. увеличават задлъжнялостта на България”, обясни народният представител. Той добави, че  друга голяма характеристика на бюджета е тоталното замразяване на социалните разходи на държавата. Горов подчерта, че обезщетенията за отглеждане на деца остават на същите нива, независимо от това, че се предвижда ръст на минималната заплата и добави, че ще има минимално увеличение на пенсиите в рамките на 2.5%, което ще се случи от месец юли 2016, а през януари увеличение няма да има. „Месечните помощи и еднократните помощи за деца на осигурени родители също остават на нивата си от предходната година. Има нещо, което е увеличено и това са капиталовите разходи, като те остават огромен буфер на правителството за непрозрачни харчове с размер 2.8 млрд. лв.”, каза още народният представител.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4629 |02.12.2015 Проф. Миланов: В бюджета за НЗОК има безумни текстове . 7| 4490 |01.12.2015 Депутатите приеха бюджетната рамка на Бюджет 2016 г. . 27| 5019 |01.12.2015 Главчев: Бюджетът е постижим в този си вид . 2| 4882 |01.12.2015 Май ще има среднощни схватки по бюджет 2016 в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads