Реклама / Ads
26| 4777 |15.07.2014 НОВИНИ

Миков - Станишевата резерва за червен шеф

.
Четирима досега са заявили официално намерението си да се кандидатират за лидери. Председателят на НС Михаил Миков е резервният вариант за лидер на БСП, ако се провали кандидатурата на Драгомир Стойнев. Срещу Стойнев вече се появиха публикации, уличаващи го във връзки с ДПС.
 

Фаворитът на Станишев среща съпротива и от страна на по-ляво настроените бесепари заради позициите му в подкрепа на плоския данък, на приватизацията на "Булгартабак", на проучванията и добива на шистов газ. Ако до извънредния конгрес на столетницата на 27 юли тези настроения вътре в БСП и в обществото се засилят, сегашният апарат ще бъде принуден да играе с втория си кандидат Миков, довериха източници от "Позитано" 20.

До момента четирима души са заявили официално намерението си да се кандидатират за лидери - Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Корнелия Нинова и Янаки Стоилов. Очаква се да бъдат издигнати и Георги Кадиев, Красимир Премянов, Красимир Янков. По устав всеки член на БСП има право да предложи писмено на общинската или районната организация кандидат за лидер на партията, а фаворитът се избира с мнозинство на съответните конференции. Повечето от събранията предстои да се проведат. По традиция обаче местните структури предлагат повече от един претендент, за да не строшат хатъра на централното ръководство. Номинации могат да издигат и младежите на БСП, както и клубовете по интереси към партията - на жените, на антифашисти и ветерани и пр. Кандидати могат да бъдат издигнати и на самия конгрес с подписите на 50 делегати, но това се прави рядко, пише "Сега".

До момента всички видими мераклии за поста на Станишев декларират необходимостта от ляв завой и завръщане към изконните за левицата социални теми, но без конкретика. Общ е и стремежът към разширяване на досегашния коалиционен формат вляво. Манолова и Нинова вече публикуваха политическите си виждания за бъдещето на БСП като наблегнаха предимно на организационното и структурно оздравяване на партията, но не и на промени в досегашната й политика.

Драгомир Стойнев обяви за грешка досегашните коалиции между БСП и ДПС, която се зарече да не повтаря. Корнелия Нинова се ангажира да започне разговори с всички политически сили по четири основни приоритета - демографския въпрос, здравето, образованието и земеделието. Най-важното за Янаки Стоилов е БСП да възстанови моралния си авторитет. Ако се запазят сегашните темпове за издигане на кандидат-лидери, може да се повтори ситуацията от 48-ия конгрес преди 2 г., когато 15 активисти, номинирани за лидер на БСП, сред които Георги Първанов, Стойнев, Нинова, Манолова, Миков, си направиха отводи, и Георги Кадиев остана единствен конкурент на преизбрания Сергей Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4838 |12.07.2014 Миков: Реакцията на БНБ закъсня . 27| 5367 |10.07.2014 Миков: Няма правно основание Бареков да се изказва от трибуната за бюджета . 17| 5374 |08.07.2014 Без ГЕРБ и "Атака" текат консултациите при Миков . 5| 4653 |07.07.2014 Миков кани партийните лидери на консултации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads