Реклама / Ads
14| 2794 |21.08.2024 НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Ситуацията за Русия е тежка. Путин сменя военни командири, слага все по-приближени свои съратници

.
Източник: личен архив
"С пробива на Украйна се видя, че руската защита на нейните национални граници явно е била пренебрегвана с десетилетия, защото никой не е очаквал някой да нападне втората по големина армия в света и втората по запаси на ядрено оръжие".
 

Това каза бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Радио "Фокус“.

 

Това пренебрежение и отпускане на контрола по думите му е изиграло лоша шега на руската страна.

 

"Видя се, че руските граници явно са много зле охранявани и Русия е уязвима“, посочи Керемедчиев.

 

Нападението на Украинската армия в Курска област има няколко цели, обясни бившият заместник-министър на външните работи - "Да покаже уязвимостта на Русия и да вдигне духа и морала на Украинските въоръжени сили. Второ – възможността да отклонят колкото може повече руски войски от бойното поле в Украйна.“







Ситуацията за Русия в момента е тежка, смята Керемедчиев. Руското командване според него е допуснало грешка, като е изпратило редовна войска от наемни и недостатъчно опитни войници, които да отблъснат добре организираната и прецизна украинската атака.

 

"След като видяха своята грешка, те изтеглиха от украинския фронт близо 10 000 военнослужещи, но те са малка част от необходимите, за да се отблъсне вече окопалия се украински противник. За отбиване на атаката на Руската армия й трябват два до три пъти по-числена войска от тази, която в момента Украйна е вкарала в Русия. По изчисления между 6 и 10 хиляди украински войници се намират на руска територия, т.е. Русия трябва да извади от резервите си между 20 и 30 хиляди военнослужещи“, обясни той.

 

Русия показва слабост, категоричен е бившият заместник-министър на външните работи.







"Виждаме, че и Путин постоянно сменя военни командири, слага все по-приближени свои съратници. Видимо е, че той е недоволен и явно за пореден път е подведен от своите висши военни, както беше подведен преди две години за състоянието на Руската армия, очаквайки тя да е в много по-висока боеспособност“, коментира Керемедчиев.

 

Година след бунта на Пригожин Русия не е научила урока си, смята той. "Това, че Пригожин успя, шокиращо за всички, да достигне почти до подстъпите на Москва, трябваше да бъде сигнал за тревога към военните и към близкото обкръжение на Путин и да се види къде всъщност се объркаха нещата от гледна точка на отбранителните възможности на Руската армия. Явно не се взе такъв урок. Разчита предимно на своята ядрена сила като възпираща нападение на нейна територия“, коментира Милен Керемедчиев.

 

Обиколката на Владимир Путин в Чечня и в севернокавказките райони цели договаряне на подкрепа от тяхна страна, обясни дипломатът.

 

"Чеченските бойци ще бъдат използвани в две направления – сериозен професионален отпор на елитните украински части и отрязване на пътя на паническо отстъпление на деморализираната Руска армия“, обясни още Керемедчиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2363 |21.08.2024 Десетки мъртви риби изплуваха в развъдник в язовир „Копринка”. Щетите са за десетки хиляди левове . 2| 2339 |21.08.2024 Ремонтът на улица "Опълченска" продължава - протестите също . 3| 2250 |21.08.2024 Индийският премиер пристигна в Полша преди очакваното му посещение в Украйна . 2| 2304 |21.08.2024 Откриха телата на двама от потъналата яхта край Сицилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads