Реклама / Ads
3| 2817 |19.04.2023 НОВИНИ

Милен Цветков ни гледа от отвъдното, а убиецът му се опитва да отложи присъдата

.
Милен Цветков Източник: БГНЕС
Милен Цветков ни гледа от отвъдното, а убиецът му се опитва по всякакъв начин да отложи присъдата. Днес Върховният касационен съд трябваше да разгледа и евентуално да потвърди 9 годишна ефективна присъда на Кристиан Николов.
 

Но заседанието беше отложено заради заболяването му от Ковид-19. Ще има ли справедливост за загиналия популярен и обичан журналист или отново с всякакви средства близките ще се опитат дрогирания шофьор да бъде оневинен или пък да излежи минимален срок?

 

На връх Великден, 19 април 2020 г. Николов блъсна с висока скорост отзад колата на Цветков, докато той изчакваше на червен светофар на кръстовището на бул. “Черни връх“ и ул. “Хенрик Ибсен“.


.

Разследването по случая установи, че ударът е станал със скорост от 99 км/ч, както и че в кръвта на Николов е имало следи от три наркотични вещества – амфетамин, кокаин и марихуана.

 

На първа инстанция прокуратурата поиска той да бъде осъден на 15 години затвор.

 

Кристиан беше изправен пред съда за причиняване на инцидента с евентуален умисъл, при който извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона.

 

На 4 март 2022 г. подсъдимият получи 9-годишна присъда, но само в частта на обвинението по непредпазливост, а за евентуален умисъл беше оправдан.

 

На 8 декември 2022 г. Софийският апелативен съд (САС) потвърди 9-годишната присъда на Кристиан Николов, подсъдим за причиняването на смъртта на журналиста Милен Цветков.

 

Адвокътът на Цветков Менко Менков не е съгласен с това и заяви, че е имало евентуален умисъл и наказанията по закон са 15-20 г затвор или доживатна присъда.

 

„Ние твърдим, че следва да бъде квалифицирано деянието като такова, извършено при условията на евентуален умисъл. До настоящия момент нашата теза не е приета от съдебните инстанции”, заяви адвокат Менко Менков.

 

Но дори и 9 годишната присъда днес не бе потвърдена от ВКС.

 

Какво става с Темида у нас? Или законотворците така са определили?

 

Вероятно ако обществеността не беше разшумяла случая или пък не ставаше въпрос за журналист, присъдата можеше и да е условна, както се е случвало неведнъж у нас...

 

В други цивилизовани  държави няма условни присъди за убийство на пътя, но у нас условните или минимални присъди са често срещани. Пък и ако виновникът има влиятелни познати, то Темида съвсем може да си затвори очите....

 

 А междувременно близки на загинали деца и възрастни хора по пътищата у нас правят шествия, възмутени от ниските присъди на причинителите...

 

Ще оставим ли справедливостта, за която се бореше Милен Цветков като журналист и  гражданин да бъде омаловажена, натирена в ъгъла?

 

Росица Николаева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2623 |19.04.2023 Отложиха делото за смъртта на Милен Цветков . 2| 2784 |19.04.2023 Три години след трагедията: Делото за смъртта на Милен Цветков стигна последната съдебна фаза . 2| 2596 |12.04.2023 Доц. Милен Любенов: ГЕРБ да поемат отговорност и да предложат кабинет . 4| 2977 |10.04.2023 Милен Любенов: „Вариант за правителство между двете основни коалиции вече е невъзможен”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads