Реклама / Ads
11| 4519 |13.12.2023 НОВИНИ

Милиарди продължават да текат към Русия, благодарение на България

.
Вратичка в закона е позволила на България да внася руски петрол в пъти над лимита от 60 долара, пишат от брюкселското издание "Politico". Това означава, че милиони допълнителни приходи са влезли в Москва, въпреки опитите на ЕС да спре потока към Русия заради войната й в Украйна. 
 

Ето и цялата статия. Заглавието е на ФрогНюз.


В началото на август в България забелязват нещо, чиято законност е спорна. Барели руски петрол пристигат в страната на цена над лимита от 60 долара, който бе приет, за да лиши Москва от критични приходи за войната на Русия в Украйна. 


България се ползва с особено отношение - бе дадено право на дерогация от петролното ембарго, наложено от ЕС, уж за да се гарантира, че страната няма да се сблъска с остър недостиг. Но можеше ли този внос да продължи, ако е над горната цена? Властите в София се обърнаха към Европейския съюз с молба за "разяснение".


"Не е необходимо суровият петрол, внесен въз основа на тези дерогации, да бъде на или под 60 долара за барел", отговарят от ЕС в кореспонденция, с която разполагат от "Politico".


България получава зелена светлина и така продължава да внася руски суров петрол на чувствително по-висока цена от август до октомври, показват поверителни документи, предоставени на брюкселското издание. Доставките са на стойност около 640 милиона евро, изчислява Центъра за изследване на енергията и чистия въздух - пари, които са отишли директно в джоба на руските фирми и военната каса на Кремъл. 


Всичко това на практика показва колко лош е европейският санкционен механизъм. Приблизително година след приемането на първоначалните санкции срещу Русия вратичките в закона, лошото правоприлагане и паралелната търговия помогнаха да продължи потока от приходи към Москва. Руският петрол вероятно се превръща в гориво в Европа по нови маршрути. 


С други думи - санкции няма, защото не работят. Печалбите на Русия от износ на петрол са спаднали само с 14 процента след налагането на ограниченията. През октомври приходите на Русия от изкопаеми горива достигнаха 18-месечен връх. Нещо повече - възможностите на ЕС да направи нещо по въпроса изглеждат изчерпани. Последният пакет от санкции на ЕС, който трябва да бъде финализиран на срещата на върха на лидерите тази седмица, е съсредоточен най-вече върху административни промени, които според експерти няма да направят много.


Но да се върнем към България... 


Чиновнически пропуск вероятно е причината зад ценовата разлика при вноса на петрол. Когато ЕС вписа горната граница на цените за страните от Г-7 в закон, бе изрично забранено корабните фирми и застрахователните компании в ЕС да трафикират руски петрол над прага от 60 долара към страни извън ЕС. Целта беше да се намалят приходите на Кремъл, като същевременно се поддържат стабилни световните петролни потоци. Но въпросът дали трябва да се наложат подобни правила и за доставките до страните от ЕС не е бил повдиган от части защото заради петролното ембарго, наложено за всички. Освен за България. 


Задната вратичка означава милиони допълнителни приходи за Москва. 


Според Центъра за изследване на енергията и чистия въздух печалбите от износ на руски петрол от продажби в България между август и октомври – една трета от които идват от продажби над тавана на цените – събраха около 430 милиона евро преки данъци за Кремъл. Всички доставки с руски произход в този период - на цени между $69 и $89 за барел са се случили с помощта на гръцки корабни оператори и британски и норвежки застрахователи.


И всичко това е технически законно. 


Казано просто - дерогацията е напълнила джобовете както на на най-голямата руска частна петролна фирма "Лукойл", която осъществява монопол върху производството на горива в България, така и на Кремъл. В цифри това е донесло над 2 млрд. евро приходи от износ за Русия. 


Министерството на финансите на България и Лукойл не отговориха на искания за коментар.


Поради тази причина сега е налице натиск тези пукнатини да бъдат запълнени. България се зарече да съкрати с шест месеца отказа си от забраната за руски петрол, като временно измести крайния срок до март. И Кирил Петков, бившият министър-председател, който ръководи една от двете партии, контролиращи сегашната управляваща коалиция в България, каза пред POLITICO, че заобиколното решение за ограничаване на цените също трябва да бъде премахнато. 


Българският случай "подчертава една от многото вратички, които правят санкциите по-малко ефективни за намаляване на руските приходи от износ, използвани за финансиране на военната каса на Кремъл“, според Исак Леви, който ръководи екипа Русия-Европа Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3501 |13.12.2023 Денят започва с мъгли . 1| 4298 |12.12.2023 Свинското месо поскъпна в дните преди празниците . 7| 5177 |12.12.2023 Какво каза Кисинджър за войната с Хамас преди смъртта си . 1| 4122 |12.12.2023 Стивън Спилбърг: Нападението на Хамас е неописуемо варварство срещу евреите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads