Реклама / Ads
Frognews
14| 9222 |26.01.2018

Милиони за Румъния, мъмрене за България

.
Европейската комисия определи 873 млн. евро за проекти за енергийна инфраструктура, след като в четвъртък (25 януари) държавите членки на общността постигнаха съгласие по предложението й.
По-конкретно сумата ще бъде разпределена между 17 проекта в областта на електроенергията и природния газ (за осемте от сектора на електроенергията ще се отпуснат 680 млн. евро, а за останалите девет - 193 милиона). Парите са по линия на Механизма "Свързана Европа" (МСЕ).

За изграждането на междусистемната връзка Франция - Испания по проекта "Бискайски залив" ще отидат 578 млн. евро. Тя почти ще удвои способността за пренос на ток между двете държави. Този ръст ще даде възможност за увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници и ще допринесе за прехода към чиста енергия.

Един от най-големите проекти за енергийната инфраструктура в Германия - SuedOstLink, ще получи 70 млн. евро. Въпросният електропровод ще осигури така необходимата връзка между произвежданата на север вятърна енергия и центровете на потребление в южна Германия

За Румъния са предвидени 27 млн. евро. С тях ще се подпомогне изграждането на нов вътрешен електропровод между АЕЦ "Черна вода" и селото Стълпу. Според Еврокомисията по този начин ще се увечили междусистемната преносна способност между Румъния и България и ще се подпомогне интегрирането на вятърната енергия от черноморското крайбрежие.

Междувременно комисията смъмри нашата страна, че не е приложила изцяло европейското законодателство в областта на енергетиката. Тя очаква България да спазва разпоредбите за енергийните пазари, включително и правилата за отделяне на операторите на преносни системи от енергийните доставчици и производители, за повече правомощия на националните регулатори и за подобряване на работата на пазарите на дребно в интерес на потребителите.

 
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Работодатели се жалват, че губят милиони от почивките на наемниците си 4| 3278 |05.01.2018 . Скандално: Десетки милиони държавен подарък за царя при спечелени дела 12| 7070 |26.11.2017 . Червеният кръст загубил милиони от парите за ебола за Африка 2| 3230 |05.11.2017 . Каролев: Само с милиони образованието няма да цъфне 2| 3582 |31.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ