Реклама / Ads
1| 4045 |12.04.2019

Милка Христова: Искаме разсекретяване на докладите за технологията ”скарно изгаряне на RDF”

.
Искаме разсекретяване на докладите на датския консултант ”Рамбол”, въз основа на които е избрана технологията ”скарно изгаряне на RDF”. Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова, след като днес беше даден ход на делото в Административния съд София-град по жалбата на 15 общински съветници от различни политически групи в СОС.

Те се обърнаха към съда, след отказа на СОС да допусне провеждане на местен референдум, свързан с изграждането на инсталация за горене на RDF-отпадъци на територията на столицата и вземането за целта на заем в размер на 67 милиона евро от Столична община, който ще бъде изплащан от "Топлофикация София".

 

"Съдът, в тричленен състав, даде ход на делото, изслуша страните и техните аргументи и доказателствени искания, обясни Милка Христова. - Делото беше отложено за 7-и юни за представяне на доказателства и за излагане на допълнителни съображения на страните. Ако съдът приеме жалбата за основателна, ще се създаде възможност да бъде проведен местен референдум с вече поставените три въпроса. Ако обаче жалбата не бъде приета за основателна, на нас, вносителите, ни остава възможността да инициираме референдум чрез събиране на подписка".

 

Във връзка с делото на 7юни, жалбоподателите настояват да им бъдат предоставени докладите на датския консултант "Рамбол". "На базата на тези доклади, освен технологията - скарно изгаряне на RDF, е определено и мястото за изграждане на инсталацията - в центъра на София, зад Централна гара, начинът на транспортиране - с тежкотоварни камиони от с. Яна, както и са направени финансовите разчети и обосновки, обясни Милка Христова. - На делото стана официално ясно, че въпросната документация е била засекретена от общинската администрация и достъп до нея са имали само общинските съветници - членове на Постоянната комисия по "Опазване на околната среда, земеделие и гори", но само при изрично подписване на декларация за неразгласяване на информация. Този факт автоматично постави нас, жалбоподателите, в ситуация, в която сме длъжни да вземем неинформирано решение и да сме в невъзможност да преценим решенията на консултанта. При условие, че мотивите в обжалваното решение на СОС срещу нецелесъобразността на въпросите за референдума са взети на база на засекретените доклади на консултанта, на практика ние сме поставени в невъзможност да защитим целесъобразността на въпросите за референдума. При условие, че се решава въпрос, който е на стойност повече от 157 млн. евро и има пряко значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред, те също имат право да се произнесат при решаването му. А най-правилният начин за това е провеждането на местен референдум".

 

Както е известно, 15 общински съветници от различни политически групи в СОС поискаха да бъде проведен местен референдум с три въпроса, свързани с изграждането на инсталация за горене на RDF-отпадъци на територията на ТЕЦ "София". Първият от тях беше - Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци? Вторият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. “История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ "София"? И третият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи до Завода за механично и биолгично третиране на отпадъци, в местността "Садината" до село Яна. Искането на 15-те общински съветници за провеждане на местен референдум не беше допуснато от управляващите в Столична община с аргументите, че въпросите са незаконосъобразни и нецелесъобразни. В резултат на този отказ, съветниците подадоха жалба до Административния съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кандидат-президент на Македония: ЕС намали безработицата в България, искаме това и ние 4| 3543 |06.04.2019 . Спаси София: Не искаме улица, направена в час по трудово 2| 3363 |19.03.2019 . Милка Христова: Самоорганизиралите се шофьори от градския транспорт постигнаха много сериозна победа 0| 3484 |15.03.2019 . Протестиращи в Кюстендил: Не искаме Мангалия 3| 3708 |18.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО