Реклама / Ads
0| 3073 |22.07.2021 НОВИНИ

Милка Христова: Ние трябва да кажем какво искаме за общинските спортни обекти

.
Милка Христова
Нека участниците в конкурса да се надпреварват в даването на по-добри предложения, заяви общинският съветник от „БСП за България“.
 

Ние трябва да кажем какво искаме за общинските спортни обекти, а нека участниците в конкурсите да се надпреварват в даването на по-добри предложения. Това каза общинският съветник от „БСП за България“ Милка Христова по време на заседание на Столичния общински съвет. Изказването ѝ е относно проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти и за финансовото подпомагане на спортната дейност на територията на Столична община.

 

Христова обърна внимание, че става дума само за промяна на два текста – чл. 29 и чл. 34, които са доста съществени. „Сегашният текст на чл. 29 допуска само и единствено по отношение на частната общинска собственост да се учредява право на строеж или право на ползване. С промяната ние допускаме право на строеж и на ползване да се учредява и върху частната общинска собственост. Идентичен е текстът и на чл. 34 - досега сме разрешавали публични концесии да се предоставят само върху публична общинска собственост, а сега даваме възможност и върху частна общинска собственост“, заяви тя.

 

„Публичният характер на общинската собственост ли пречеше досега тези обекти да се развиват по съответния ред? Който иска да прави инвестиции? Нека да направи концесия по общия ред. Законът позволява концесия. Защо трябва да отваряме толкова широко вратата за такъв дълъг период от време по такава процедура и без обществено обсъждане, за да получим един резултат, с който няма да се гордеем след години. Това са 30 години“, попита общинският съветник от „БСП за България“.

 

По думите й се позволява и създава възможност за една процедура, с която се дава възможност на инвеститорите сами да кажат какво ще правят на общински обекти. „Ние предоставяме право на някой, без да му зададем задание, да кандидатства и ще разчитаме на предложенията на инвеститорите. Според мен това е прекалено голямо доверяване и означава липса на визия за развитие на тези обекти. Ние трябва да кажем какво искаме. А нека тези, които участват, да се надпреварват в даването на по-добри предложения“, посочи Христова.

 

„Не съм съгласна, като защитник на обществения интерес, ние да сме ограничени само върху обсега на визията, предложенията и вижданията на участниците в конкурсната процедура. Ако сме отговорни за развитието на масов спорт, трябва да задаваме регламентите, показателите и как искаме да се развива съответният обект и най-вече каква социална функция да има той. Ние нямаме нужда от създаване на елитарни бази. Досегашната регламентация даваше достатъчно възможности, но това, че клубовете не са заинтересовани, всеки може да си направи изводите сам“, допълни Милка Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3283 |21.07.2021 Кристиан Вигенин, БСП: България трябва да бъде правова и социална държава – така както е записано в Конституцията . 19| 7790 |21.07.2021 Петков: „Вятърът на промяната“ трябва да продължи. Ако се действа с този темп, няма да си познаем страната след пет години . 3| 3514 |21.07.2021 Симона Велева: Този парламент трябва да прекрати порочните практики на предишните . 12| 3311 |21.07.2021 Нинова: Трябва да има правителство с ясен хоризонт. Трети избори ще са тежко изпитание за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads