Реклама / Ads
5| 5502 |19.03.2020 НОВИНИ

Д-р Мими Виткова: Вирусът в Италия може да е мутация на този в Китай

.
Д-р Мими Виткова
Китайски учени твърдят, че трябва да се изследва дали вирусът, който е в Италия, е идентичен 100% на вируса, който беше в Китай, или става дума за някаква негова мутация.
 

Това каза пред БНР д-р Мими Виткова - председател на УС на Лицензираните дружества за доброволно здравно застраховане и бивш министър на здравеопазването.

 

Според нея мерките в България в последните две седмици са адекватни, но в периода от декември, когато се видя какво става в Китай, до сега е изгубено времето за подготовка. "Мерките в цяла Европа закъсняха. Подцени се ситуацията, както да се подготви населението, така и да се подготви здравната система.", каза още тя и допълни, че производството на редица материали за предпазване от заразата е трябвало да бъде подготвено.

 

Д-р Виткова коментира, че контролът на хората, неспазващи ограниченията, е труден, защото не се знае кой от къде се е върнал, за да бъде проследяван и посочи, че в някои райони, където се знае, че масово населението работи в чужбина, сега улиците са пълни - хората са се върнали. Според нея страната ни е в началото на епидемия точно заради това, че много хора, завърнали се от чужбина, са под карантина, която е въпрос на тяхното съзнание, а няма административен контрол.

 

"Мерките на национално ниво са адекватни, но на местно ниво реализацията им е недостатъчна", категорична беше тя и добави, че карантината има своя ефект, това се вижда като потвърждение на практиката. 

 

Д-р Мими Виткова изтъкна, че е привърженик на по-строг контрол на спазването на мерките, въведени с извънредното положение в България. 

 

По думите ѝ очакването, че по-топлото време ще прекъсне разпространението на вируса може да бъде оборено с наблюдението, че в Иран, където времето е много по-топло от тук, заразените с коронавируса са в такива мащаби и епидемията не стихва. Експертите не са категорични, че температурата ще повлияе на вируса.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4191 |16.03.2020 Експерт: Коронавирусът засяга от деца до възрастни хора . 21| 15776 |15.03.2020 Проф. Грасели от Италия: Коронавирусът е по-лош от бомба /видео/ . 2| 4202 |14.03.2020 Д-р Георги Стаменов: Няма данни вирусът да се предава от майка на бебе . 5| 4601 |13.03.2020 Ангел Кунчев: Вълната на коронавирусът ще е два-три месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads