Реклама / Ads
17| 2768 |30.06.2023 НОВИНИ

Министър Богданов: Имаме силна военна индустрия. С 200% е нараснал износът

.
Министърът на икономиката Богдан Богданов Източник: Стопкадър: bTV
България има силна военна индустрия, ние не трябва да се срамуваме от това. Военната промишленост е ключова за българската индустрия. В нея работят 70 000 души. Отчели сме ръст на износа от над 200%.
 

Това заяви пред bTV министърът на икономиката Богдан Богданов.

 

Запитан за нивото на сигурността след взривовете в складовете на "Емко", Богданов каза следното: "Важен е и въпросът за националната ни сигурност. Заедно с МВР и Министерството на отбраната проведохме срещи с ръководствата на различни предприятия и обсъдихме всички мерки. Най-важно е ние да разберем защо се случват всички тези инциденти, кой е отговорен за тях, за да си понесат отговорността съответните лица. Ние трябва да знаем как да елиминираме рисковете за в бъдеще", подчерта той.

 

На въпрос защо Емилиян Гебрев сам изразява някакви подозрения за руска връзка, Богданов коментира, че проверката, която е била извършена от държавата, на конкретните сгради, е била няколко дни преди инцидента.

 

"Ние не можем да разчитаме само на мерките, които предприемат компаниите. Имаме нужда да знаем какви са причините за съответния инцидент. Ние не сме разследващ орган, нашата работа е да осигурим ръст на индустрията. Има институции, които трябва да си свържат работата. Г-н Гебрев не е изолиран случай, имаше други такива подобни.", отбеляза икономическият министър.

 

Относно контролът върху публичните средства и парите, дадени на ДКК за язовирите, той изрази мнение, че проблемите се наслояват във времето.


"Важен проблем е незаконното строителство, свързано с язовирите. Този проблем изисква дори законодателни промени. Трябва да има качествен строителен контрол. За съжаление, ние сме в ситуация, в която МС е възложил ремонт на 418 язовира, впоследствие 267 са одобрени. Ние сме платили аванси за проекти, платили сме аванси и за надзор от гледна точка на инвестиционен контрол. Сумата не е малка - това са 4 млн. лева. Тези пари могат да бъдат насочени и в друго направление", посочи Богданов.

 

Според него е важно да се наблегне на обстоятелството, че инфлацията у нас намалява.

 

"До края на годината тя трябва да достигне 8 - 8.5 процента на годишна база. Нормално е цените да тръгнат надолу. В момента виждаме, че цените на едро тръгват надолу. Наш основен приоритет е крайните цени да започнат да намаляват. В България определени продукти само допринасят за голям процент от потребителската кошница. Не е въпросът само да гледаме цените. Трябва да гледаме и ръста на доходите, за да могат хората да си позволят повече", категоричен бе министърът.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 3415 |30.06.2023 Абсурдни изисквания за журналистите постави министър Асен Василев . 11| 2618 |30.06.2023 Правосъдният министър Славов внася жалба във ВАС срещу избора на Сарафов за и.д. главен прокурор . 1| 2674 |29.06.2023 Министър Шалапатова става председател на Надзорния съвет на НОИ . 15| 9618 |29.06.2023 Министър Добри Джуров се включва във войната в Украйна...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads