Реклама / Ads
6| 2883 |23.02.2022 НОВИНИ

Министър Денков: Алма матер може да влезе в топ 300 в света при правилно обединение на ВУЗ-овете

.
Софийския университет мисли с кои висши училища да се обедини. При правилна преценка Алма матер може да влезе в топ 500 на световната класация. Дори в топ 300.
 

Това заяви просветният министър проф. Николай Денков в ефира на Българската национална телевизия.

 

Повод за коментара му е реформата в системата на висшето образование, която подготвят от МОН. Една от идеите е обединяване на университети - реформа, срещу която някои ректори се обявиха против. Вчера в просветното министерство се проведе среща между проф. Денков и представители на ВУЗ-овете, на която просветният министър изложи някои предложения. 

 

“Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на висшите училища, защото ще могат да споделят лабораториите, общежитията и спортните си съоръжения”, посочи Денков.

 

Академичното им ръководство ще включва ректорите на отделните университети, които може да управляват общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си.

 

Според него страната ни е закъсняла с 15-20 години да въведе тази практика, като тя вече е донесла ползи в много европейски страни.

 

От министерството на образованието предлагат и промяна в начина на атестация на преподавателите във висшите учебни заведения, както въвеждането на количествени критерии за акредитацията на университетите.

 

Ще се разшири и обхватът на проверките за плагиатство - идеята на образователните власти е всяка научна публикация да може да бъде проверена. В момента за плагиатство се проверяват единствено публикациите, които участват в конкурси.

 

“Предлаганите промени се очаква да бъдат формулирани в законопроект след като приключат обсъжданията - до три-четири месеца. Възможно е да влязат в сила още от следващата академична година”, каза Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3079 |22.02.2022 Министър Денков: Обединяването на университети цели подобряване на качеството и международна видимост . 0| 2963 |22.02.2022 Освободиха зам.-министъра на транспорта и съобщенията Илия Илиев . 20| 10248 |21.02.2022 Министър Василев: Който иска и вика, няма да получи пари. Средства - само срещу резултати . 5| 2984 |21.02.2022 Министър Сандов: Въглищните централи нямат бъдеще, ”Марица Изток” ще затвори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads