Реклама / Ads
7| 3645 |12.12.2021 НОВИНИ

Министър Денков призна: Попаднахме в капан – изискваха се тестове, а тестове нямаше

.
акад. Николай Денков Източник: стопкадър, bTV
Попаднахме в капан – изискваха се тестове, а в същото време тестове нямаше. Това призна в ефира на bTV министърът на образованието акад. Николай Денков в отговор на въпрос защо се е забавило връщането на всички ученици в клас. Той е номиниран да остане на поста и в редовното правителство.
 

Разнобоят

 

Акад. Денков призна още, че през последните месеци е имало разнобой между това, което излизаше като информация от МОН и от МЗ – училищата били затворени неочаквано за всички, а при отварянето заповед забрани това да стане без тестове. Едновременно с това тестовете не били достатъчно, нямало и редовни доставки. „Това рефлектира тежко върху родителите и учениците заради разнобоя между двете министерства“, каза образователният министър.

 

Що се отнася до твърдението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че и просветното министерство е можело да купи тестове, Денков напомни, че съгласно решение на Министерския съвет МЗ трябва да ги закупи.

 

„До края на годината са осигурени тестове за присъственото обучение на учениците. Има обещания и за началото на януари, докато не ги видя в складовете, не мога да кажа нищо“, добави просветният министър.

 

Той изрази надежда заедно с новия министър на здравеопазването (номинацията е за Асена Сербезова) да седнат и да обсъдят цялостната стратегия по това дали и при какви условия ще бъдат затваряни училищата.

 

Увеличение на учителските заплати

 

И още - Денков смята, че първата задача на новата изпълнителна власт е сериозен разговор за бюджета за 2022 г.: „Това е въпрос на политики: да запазим по-високия стандарт на учителите. Заплатата им трябва да е 120-125% от средната за страната, а тъй като тя се вдигна, би трябвало да има увеличение на заплатите на учителите“.

 

Учебната година

 

Министърът на образованието обясни, че е трудно да се удължи учебната година, но ще подложи на обсъждане въпроса дали тя да не започва преди 15 септември.

 

Кабинетът „Петков“

 

На въпроса дали кабинетът „Петков“ може да изкара пълен 4-годишен мандат акад. Николай Денков отговори, че зависи от това как ще се сработи екипът и от добрата координация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3834 |12.12.2021 БДЖ на печалба – мисия възможна за кандидат-транспортния министър? . 8| 3016 |12.12.2021 Асена Сербезова: Столът на здравния министър е горещ, проблемите са много . 4| 3266 |12.12.2021 Изчезнали са 10 млн. лв. за детска болница, твърди здравният министър . 5| 3152 |12.12.2021 Министър Минеков: НДК не е сграда, в която да се разполагат политически партии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads