Реклама / Ads
22| 3003 |19.11.2021 НОВИНИ

Министър Денков: Отпада идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици /видео/

.
Акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
Служебният образователен министър акад. Николай Денков е гост в рубриката на МС „Властта говори! Открито”. Той заяви: „Идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към момента обаче не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове”.

„Благодаря на учителите, родителите и директорите, които разбраха, че това е правилният начин да се върнат в училище. От 1-ви до 4-ти клас имаме малко повече от половината ученици, които се върнаха в класните стаи. Поръчани са близо 3 млн. теста, но са пристигнали 851 000. В България в момента няма достатъчно тестове от този тип, който родителите предпочитат. Като дойдат тестовете до 24 часа ги разпределяме. Имаме тестове за децата за следващите 2 седмици, а средствата за това са осигурени до Коледа“, посочи Денков.

 

„Тежестта я понасят всички в момента и тя идва от високата заболяемост в страната. Имахме до преди 2-3 седмици невиждана заболяемост в страната, като в много райони имахме до над 1300 на 100 000. Сега имаме спад. Връщането на децата в училище ще стане, когато имаме заболяемост под 250 на 100 000. Дотогава начинът децата и младежите да бъдат в училище е с тестването. Не мога да кажа дата, защото зависи от доставянето на тестове. Това зависи от това кога фирмите ще ги доставят. Родителите ще знаят 2 дни, за да се подготвят. Имаме възможност за ротация между 250 на 100 000 и 500 на 100 000“, заяви той.

 

„Намираме се в тази среда, търсейки правилния баланс между противоречиви искания от различни среди. Водещи са Указанията на Министерството на здравеопазването. При централизираните търгове тестовете струват в пъти по-малко отколкото в аптеката. Ще се почви скрит имуществен ценз и социалните ни партньори възразиха срещу нееднакъв подход към училищата. Трябва да работим заедно със социалните партньори“, добави той.

 

„Средства за 1-ви до 4-ти клас са осигурени до коледната ваканция. Проблемът са наличните тестове, защото се доставят е недостатъчен ритъм. Обсъждахме за гимназиалния курс да се осигурят друг тип тестове, при който учениците сами могат да си вземат проба от носа. Търсим вариант да върнем и по-големите деца с друг тип тестове. Трябва да преодолеем и съпротивата на родителите“, каза още той.

 

„Парите за тестове за 2022 г. трябва да се осигурят в бюджета за другата година. Ние ще ги поискаме. Едно тестване струва около 25 лв. на месец за дете. В момента помощта за родителите за това детето им да е оставено на обучение вкъщи е 600 лв. Това са несравними неща.


При заболяемост под 250 на 100 000 ще изчезне необходимостта от тестване на учениците. В България вече имаме около 6.5% ваксинирани деца, около 4% преболедували. Постепенно се натрупва и този контингент сред младите хора.
Вирусолозите предупреждават, че може да се появи следващ вариант на вируса, който да е по-опасен за децата“, заяви Денков.

 

„Имаме почти 45% ваксинирани учители. С антигенните тестове ще отидем над 50% с документ за ваксинация или преболедуване. Най-много ме смущава, че се забравя балансът за болните деца и за тези, които губят живота си. Ниският брой положителни тестове при децата е следствие, че те бяха затворени. След 15 септември, когато отворихме училищата, имаше съпротива срещу мерките, но до 20 октомври 5 пъти увеличихме заболяемостта. Бяхме пред епидемичен взрив в училищата. Ако не сложим тестове, за да осигурим безопасна среда, в рамките на месец ще сме пред сериозен епидемиологичен взрив и ще трябва да затворим училищата, а вероятно и страната“, допълни министърът.

 

"Никога не съм подкрепял задължителната ваксинация нито за учителите, нито за децата. Иначе съм дълбоко убеден, че доброволната ваксинация трябва да се случи, защото това е правилният начин да продължим напред", посочи още Денков.

 

"Детските градини са значително по-безопасни от училищната мрежа, защото и групите са по-малки. Никоя от мерките не е перфектна, децата трябва да останат с маски, когато са в коридорите. Големият проблем е тогава, когато се смесват паралелките. Имаме деца, които са носители на вируса и такива, които са болни, Това са над 1000 деца седмично. Имаме и деца, които губят живота си. Трябва да правим всичко възможно този риск за заболяване на децата и за по-тежки последствия да бъде минимален. Много съм щастлив, че имаме малко положителни тестове в училище, но това е така, защото децата бяха изолирани вкъщи. Всеки, който твърди, че тестовете са излишни, бърка положителния резултат от тестването с положителния резултат от карантинирането“, посочи той.

 

 „В много страни родителите одобриха тестовете от тип близалка, тук не ги одобриха и затова и сега имаме недостиг на тестове. Тестовете, които са осигурени с решение на Министерски съвет, тези целеви средства са отпуснати само за учениците. Ако има следващо решение, може да се стигне и до тестове за учителите. Миналата сряда беше взето решение за отпускане на около 15 млн. лв. за училищата за COVID мерки и това позволява закупуване на такива тестове. Училищата имат предоставени средства за тестове за учителите. Имало е забавяне на предоставянето на тези средства, но до понеделник - вторник тези пари трябва да стигнат до всички училища", каза още министърът.

 

„Ако бяхме се ваксинирали, нямаше да я има тази заболеваемост, тази вълна и тези проблеми, с които се сблъскваме в момента. Всеки, който пита дали осигуряваме подходящата среда, трябва да си даде сметка, че още от средата на август аз обяснявах, че ще търсим баланса. Аз не искам да повторя ситуацията от миналата година, при която починаха 110 учители. Това е начинът да го избегнем”, категоричен е Денков.

 

Очаквайте още подробности!Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4272 |19.11.2021 Бойко Борисов съди министър Рашков за над 25 хил. лв. . 4| 3277 |18.11.2021 Бивш македонски министър: За нас е ОК да вкараме българите в Конституцията . 2| 2859 |18.11.2021 ”Властта говори! Открито”: Просветният министър Денков отговаря на онлайн въпроси . 51| 3100 |18.11.2021 Здравният министър: Сертификатите си свършиха работата. Пречупихме вълната, но може да има нова февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads