Реклама / Ads
6| 5759 |25.02.2020 НОВИНИ

Министър Димитров, назначен преди 40 дни, е готов да сдаде поста си

.
Емил Димитров Източник: БГНЕС
Министърът на екологията е Емил Димитров, назначен преди 40 дни, е готов да освободи поста, ако това му бъде поискано. Това съобщи той пред БНТ.
 

Димитров намекна, че с действията си си е създал много врагове, но не влезе в подробности. Той не изключва още на днешното събиране на коалиционния съвет да бъде поискана смяната му.

 

До момента основните действия на новия екоминистър бяха за въвеждане на контрол върху водоемите в страната, затягане на режима за внос на отпадъци.


Димитров реагира остро на акцията на прокуратурата и икономическа полиция в "Басейнова дирекция Пловдив". Вчера там беше задържан ръководителя на структурата, а подробности за операцията ще бъдат дадени днес. Предполага се, че причината са липса на реакция срещу нелегални сондажи за вода в заводи в района.


"Явно гледаме много филми за Рамбо в Пловдив", каза министърът по повод присъствието на въоръжение полицаи при акцията. Емил Димитров изрази и мнение, че става дума за проблеми, трупани повече от 20 години, а е арестуван човек, който е взел мерки нещо да се промени.


Екоминистърът каза още, че при този стил на работа, чака оставки на ръководителите и на другите басейнови дирекции в страната. "Вече не мога да гарантирам, че ще има контрол върху замърсяването на реките", обобщи Димитров.


Той все пак уточни, че вината не е на прокуратурата, а на наслагвания, трупани с години. Министърът очаква акциите да имат ефект и предприятията да се замислят, преди да правят незаконни сондажи за вода.


Емил Димитров коментира, че в София трябва да има завод за преработване на боклук, за да не се прави "национално турне на отпадъците из България".


Той посочи, че 25% от отпадъците в страната е предвидено да се преработят и да станат годни за горене. До 65 на сто би трябвало да се рециклират и едва 10% да се депонират. В момента обаче 90% от боклука се депонирал, което препълвало твърде бързо сметищата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4965 |20.02.2020 Шефът на АПИ: Предупредих министър Аврамова, че може да има напрежение . 0| 4645 |13.02.2020 Майките от ”Системата ни убива” искат оставката на министър Сачева . 2| 4290 |05.02.2020 Министър Караниколов: Часове след снетото доверие се поздравихме с Радев . 4| 4768 |02.02.2020 Екоминистърът от Варна: 28 контейнера с боклук поемат обратно към Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads