Реклама / Ads
0| 3512 |03.12.2023 НОВИНИ

Министър Гвоздейков: Към днешна дата всички железопътни трасета са проходими

.
Транспортният министър Георги Гвоздейков Източник: Стопкадър: БНТ
"Екипите ни се справиха навреме, сравнително добре. Към днешна дата всички железопътни трасета са проходими. Ситуацията действително беше много сложна. Обилният сняг много затрудни работата. Ситуацията в Германия също е доста напрегната."
 

Това заяви в ефира на БНТ транспортният министър Георги Гвоздейков.

 

"Всички екипи, които са ангажирани по снегопочистването, се справят адекватно. Имат си изработени протоколи и се справят по тях. Няма как за 1 час да се почисти всичко. Ние като общество и като шофьорска гилдия трябва да бъдем малко по-дисциплинирани и съобразителни. Трябва да бъдем отговорни към целия процес. Хората трябва да бъдат оставени да си вършат работата. В крайна сметка, важното е, че всичко приключи добре, ситуацията се нормализира", увери той.

 

Запитан каква е причината влаковете в България да карат бавно и шумно, министърът отбеляза, че причините са комплексни. 

 

"Железопътният транспорт до голяма степен е свързан с развитието на технологиите в света. Българският железопътен транспорт е трябвало да бъде надграждан в годините, за да не се случва това, на което сме свидетели днес. Ние полагаме доста усилия за надграждане на железопътната инфраструктура. По ПВУ се правят важни стъпки за модернизация. Аз като министър искам нещата да се случват много бързо. Искам да подобря процесите сравнително по-рано", каза още Гвоздейков.

 

По думите му наблюдаваме съвсем нормален преход към новите технологии.

 

"Държавите напредват доста сериозно. Ние трябва да полагаме максимални усилия, за да премине страната ни към екологичен режим. В един дебат аз предложих вариант, който ми се стори най-работещ. България е страната в Европа, която има най-голям внос на автомобили втора употреба. Ние трбява да се замислим и какъв въздух искаме да дишаме. Защо се случи цялото бедствие миналата седмица? До онзи момент нямаше паднала слана. Това се дължи и на глобалното затопляне. Когато има добре създадени правила в областта на по-малкото замърсяване, тогава мерките ще работят ефективно. По-прецизно трябва да се мислят правилата", допълни той.

 

В ефира на БНТ министърът съобщи, че на 15 януари догодина у нас ще кацне първата въздушна линейка. Машината е италианско производство. Хеликоптерите, които общо трябва да бъдат доставени, са 6.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7042 |03.12.2023 Борис Бонев: Групата на ГЕРБ е най-безобразно държащата се в Общинския съвет . 11| 3624 |03.12.2023 След снежния ад, какви са изводите за бедствието? . 2| 3616 |03.12.2023 Израел е ликвидирал командир на Хамас с пряко участие в атаката на 7 октомври . 13| 3907 |03.12.2023 Започва изграждането на магистралата „Русе - Велико Търново“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads