Реклама / Ads
12| 6768 |24.01.2024 НОВИНИ

Министър Гвоздейков: Модернизираме БДЖ със стари вагони от "Дойче банк", влакът ще стига по-бързо от автобуса

.
Георги Гвоздейков
Български държавни железници (БДЖ) и германската държавна жп компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn) са в процес на приключване на преговорите за купуване на между 50 и 70 вагона на германските железници, съобщи министър Георги Гвоздейков по bTv.
 

По думите на Гвоздейков благодарение на активната подкрепа от посолството на Германия за по-малко от 3 месеца е осигурен модернизиран подвижен състав на европейско ниво, който е наличен и ще бъде доставен в кратки срокове. "Това е отличен шанс българското общество най-после да получи така чаканата реформа в железопътния транспорт, която не е направена повече от 30 години", е цитиран да казва Гвоздейков.

 

Според министъра одернизираните пътнически вагони до миналия месец са били в експлоатация по линиите "Intercity". Вагоните са за скорост до 200 км/ч, климатизирани са, без купета - тип отворено пространство, като притежават всички удобства за пътниците. Предстои до средата на февруари български екип да посети Германия за уточняване и завършване на процедурите по доставка и придобиване.


Пред Би Ти Ви министърът на транспорта посочи, че се е избрал вариант за вагони втора ръка не защото държавата няма пари, а защото поръчката на нови ще отнеме много време. "Такова качество в България не сме имали, при това веднага", посочи министърът.

 

Той отказа да съобщи цената на сделката, тъй като тя още не била приключила, но обяви, че един вагон ще струва по-малко отколкото ремонта на стар у нас. Гвоздейков обяви, че в края на следващата седмица заминава екип, който ще направи оглед и избор на вагоните и при най-добрия сценарий те могат да дойдат през пролетта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4796 |24.01.2024 Външно министерство отстранява от длъжност тъщата на убития Пейо Пеев . 1| 5447 |24.01.2024 „ГГ Кейбълс енд Уайърс България“ представи плановете си за развитие в Русе на среща с кмета Пенчо Милков . 10| 4709 |24.01.2024 ПП и ДБ започват разговори за общо явяване на евроизборите /видео/ . 3| 9685 |24.01.2024 Мария Чомарова за ФрогНюз: Мъжете масово и без притеснение се възползват от Закона за закрила от домашно насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads