Реклама / Ads
0| 3962 |25.02.2022 НОВИНИ

Министър Янев заяви, че военното говорене трябва да е отговорно. Затова не ползвал думата "война"

.
Стефан Янев не използвал вчера думата "война", защото военното говорене трябва да е специфично и отговорно. Никъде в официалния език нито на НАТО, нито на Европа няма документ, в който да се използва думата "война", посочи Янев. Но не отговори защо не е използвал думата "агресия", каквато в крайна сметка излезе от устата на редица европейски лидери. Остра беше речта и на американския президент Джо Байдън.
 

Военният ни министър заяви - България трябва да се стреми да участва в разговора за системата на сигурност и международните отношения. Това по думите му е най-важно. 


Повод за коментара му е вчерашното му изявление малко след началото на руската инвазия в Украйна. Янев използва определението "военна операция" - начинът, по който от Кремъл описаха случващото се. Заради избягването на епитета "война" избухнаха и остри реакции. Стигна се до искане на оставката му. 


"Нека влезем в контекста на цялото събитие. Не използвах думата “война”, а се позовах на цитат. Цитирах това, което каза президента Путин. Използването на всички атрибути на военното говорене трябва да е специфично и отговорно. Никъде в официалния език нито на НАТО, нито на ЕС няма документ, в който да е използвана думата “война”. Много е важно - ние внимателно трябва да боравим с думите. След войната идва дипломацията, начинът на решаване на проблема, възникнал с войната", посочи в предаването "Панорама" министър Янев. 


"Няма пряка заплаха за територията на България в момента. Независимо от това подготвяме нашите национални планове за реакция и създаване на задържащ потенциал по източния фланг, както е договорено със съюзниците", посочи Янев.


По думите му правилният въпрос е как България да защити най-добре своите национални интереси. По думите му позиционирането на страната ни на международната сцена е важно.


"Войната в Украйна или операция и инвазия, както я наричат - без значение евфемизмите, които ползваме, не са най-големият проблем. Системата за международните отношения не работи, системата за сигурност е изчерпала потенциала си. Дипломацията се провали (...) България има една позиция и тя е в защита на българския национален интерес в рамките на НАТО. Това е осъзнатият избор на България. Ние сме членове на тази организация с ясното съзнание, че споделяйки общата отговорност за защитата на всички държави-членки, ние ползваме инструментариума", отсече Янев.


Военният министър нарече "дразнещ", "нихилистичен" и "обиден" наратива за "българския батальон". По думите му България не разполага само с един батальон, а шест, сертифицирани от НАТО батальонни бойни групи. 


"За българската армия има много митове през годините. Основният проблем е един. След края на Студената война много страни от НАТО намалиха разходите си за отбрана, поради този “мирен дивидент”. В България се получи обратното - след приемането ни в НАТО през 2004 г. нашите родни политици решиха, че това позволява по-лежерно отношение по отношение на финансирането. В крайна сметка заради това неглижиране на регулярното модернизиране и екипиране ние в момента имаме армия, която изглежда такава, каквато е. Имаме нашите възможности, знаем си лимитацията. Имаме системи, които се нуждаят от ремонти, но не значи, че нямаме способности", обясни още Янев. 


Военният министър коментира и забавянето на изтребителите Ф-16. По думите му американската страна по договора в лицето на военновъздушните сили на Вшингтон ще наложи санкции върху компанията "Локхийд Мартин".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13574 |25.02.2022 Руски консул в МО ли имаме или министър натовец?! . 1| 3193 |24.02.2022 Янев почти се поправи: Имаме сериозен въоръжен конфликт . 19| 10343 |24.02.2022 Ако наистина сме в НАТО, трите партии в коалицията да кажат какво правят с БСП и Стефан Янев . 3| 2902 |24.02.2022 Депутатите викат в НС Янев, Генчовска и шефовете на служби заради войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads