Реклама / Ads
19| 10339 |24.02.2022 НОВИНИ

Ако наистина сме в НАТО, трите партии в коалицията да кажат какво правят с БСП и Стефан Янев

.
Час по час и минута по минута ситуацията в Украйна ескалира. Рано тази сутрин руският президент официално нахлу в страната. Това е широкомащабна война. Нищо, че собственият ни военен министър призова да не лепим етикети. Не било война. Военна операция било. Вече има и първи жертви. Но не било война... А една от партиите в управляващата коалиция на тази иначе натовска наша държава реши да се “въздържи” при приемането на общата декларация на Народното събрание. Господин Петков, има въпроси към вас. А стоте дни толеранс изтекоха тази сутрин.
 

Този коментар няма да е дълъг. Но има въпроси, пред които не можем да затворим очите си. Те трябва да бъдат зададени. Ще е хубаво някой да им отговори. 

 

Всички твърдяха, че бюджетът за тази година ще е големият препъникамък в управляващото мнозинство. После се появи Владимир Путин, появиха се неговите танкове и у нас някои хора или станаха тихи като водата, или представиха някои доста спорни гледни точки за високопоставени политици в тази пронатовска, атлантически ориентирана, проевропейска държава. 

 

Ето така например тази сутрин собственият ни министър на отбраната призова да не бързаме с лепенето на етикети и да не използваме определения като “война”, за да опишем ситуацията в близката нам Украйна. Военна операция било, така казал Путин, та… да не бързаме. Никой от политическия елит не реагира. Никой. 

 

После пет-шест часа депутатите в Народното събрание се дърлиха и се опитваха да постигнат консенсус около обща декларация на парламента, с която уж да се осъдят действията на Руската федерация. Дискусия, разбира те ли. Нахлува ли Русия в Украйна или не нахлува и има ли военни действия. Да влязат в социалните мрежи. Там клипове бол. 

 

Никой не е очаквал от “Възраждане” да излязат и да посочат Путин като лошия герой в историята. Откровено проруска партия, чийто лидер е познат с прякор, вдъхновен от руски монети. Но никой не очакваше БСП да гласува с “въздържал се” по отношение на тази декларация. По-конкретно - 18 депутати от БСП да се "въздържат", а един от тях да гласува "против".

 

Защо бе, джанъм? Нали си част от управляващата коалиция? Нали имате министри в това управление? Нали това управление има уж единна позиция и осъжда действията на Путин в Украйна? Защо излязохте с отделна декларация във вторник? Единствени от цялото управляващо мнозинство? И защо целият политически елит все още мълчи за това? 

 

Не ме разбирайте погрешно. Не клатя лодката. Това са важни въпроси. Защото уж твърдим, че сме пълноправни членове на Европейския съюз и НАТО, уж твърдим, че сме лоялни, надеждни партньори, предвидими. А имаме в управляващата коалиция една партия, която не е с толкова категорична позиция като останалите. 

Господин Петков, смятате ли да направите нещо или? 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3601 |21.02.2022 Кремъл: Ако Украйна стане част от НАТО, заплахите за руската сигурност ще се увеличат . 3| 3179 |15.02.2022 Стефан Янев ще се срещне с министрите на отбраната на страните членки в НАТО . 26| 18707 |15.02.2022 Доц. Инджов: Около Борисов е все по-напечено. Предполагам, че наистина става въпрос за пране на пари в големи размери . 6| 3259 |14.02.2022 Украйна може да се откаже от НАТО, за да избегне война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads