Реклама / Ads
0| 4095 |16.07.2022 НОВИНИ

Министър Йорданова атакува Гешев: Къде са корупционните обвинителни актове и влезлите в сила присъди?

.
Надежда Йорданова Източник: стопкадър, bTV
Огромният проблем с корупцията у нас е неработещата прокуратура. Къде са корупционните обвинителни актове, досъдебните производства и влезлите в сила присъди? Трябва да има механизъм за отчетност и търсене на наказателна отговорност на главния прокурор. С тези думи правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова атакува държавното обвинение.
 

„По неясни причини главният прокурор Гешев предпочита да уведомява европейските представители, евродепутатите от конкретна политическа сила, а не намира за необходимо да уведомява българските народни представители по това конкретно дело. Той дължи отчетност на българския парламент“, коментира Йорданова в ефира на bTV по повод „петорната експертиза“ на снимките с пачките и кюлчетата от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, която го оневинява.

 

Припомняме, че вчера главният прокурор бе изслушан в антикорупционната комисия в Народното събрание, след като евродепутатът Томаш Здеховски изнесе информация, че кадрите са манипулирани и се позова на информация от българската прокуратура.

 

„В България се диша по-леко, тежестта на корупцията определено е по-малка. Видяхме през последните шест месеца, че по важни въпроси като че ли управлението загуби темпо. От „Демократична България“ многократно сме казвали, че ни трябва ясна програма с ясни срокове“, каза още Йорданова.

 

По думите й през тези месеци е имало „тиха съпротива“ по повод на съдебната реформа у нас: „Представители на някои от партньорите просто не идваха на заседанията на комисиите“.

 

Тя даде пример със Закона за европейските делегирани прокурори у нас, който според нея е срещнал „епохален отпор“ в пленарна зала на Народно събрание.

 

„Борбата с корупцията е систематично усилие, изисква воля и инстументариум. Тя не се заключава в едни PR акции и арести. Например, повече прозрачност. Законопроектът за европейските делегирани прокурори е от май в парламента. Отне почти два месеца да стигне до първо четене в пленарна зала. Защо? Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от главния прокурор“, каза още Йорданова.

 

„Въпреки сериозната съпротива в администрацията с публикуваха разплащанията за над 5000 лв. Там, където се електронизират процесите, се изкоренява корупцията“, добави тя.

 

Според Надежда Йорданова за България е добре да има действащ парламент: „Това означава действащо правителство с ясно мнозинство. Ние не поставяме червени линии как то да бъде сформирано. В разговори съм убедена, че ще бъде намерен балансът. Разговори за персонален състав все още няма“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3391 |15.07.2022 Всяка седмица енергийният министър търсел навред газ с правителствения самолет, твърди шефът на КЕВР . 0| 3455 |14.07.2022 Военният министър за самолета-калпазанин: НАТО е възприел действията му като потенциален риск . 0| 3718 |14.07.2022 Министър Божанов освети плащанията на държавата над 5 000 лв. от 2006 г. насам . 0| 3169 |14.07.2022 Йорданова: Гешев има право да критикува политиката. Ако иска да я промени - да напусне прокуратурата и да заповяда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads