Реклама / Ads
0| 3777 |02.03.2022 НОВИНИ

„Осемте джуджета“, „Жоси“ и Баневи в искането на Йорданова за освобождаване на Гешев

.
Иван Гешев, Надежда Йорданова Източник: БГНЕС
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе за разглеждане от пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев на основание чл. 175, ал. 1 от Закона за съдебната власт.
 

Фактическите и правни обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, които се изтъкват в предложението, са за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, съгласно чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията

 

Министър Йорданова предоставя за разглеждане от ВСС девет нови обстоятелства, даващи й основание да поиска оставката на главния прокурор.

 

Посочените обстоятелства включват случи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година, искането за снемане на имунитета на Елена Йончева, делото срещу Евдокия и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд - „Осемте джуджета“,  сигналът от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, обстоятелството, че главния прокурор е утвърдил указания „при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, както и случаят „Гебрев“.

 

В мотивите предоставени на ВСС се изтъква, че изложените в предложението обстоятелства обосноват извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност. В решение № 1 от 08.02.2022 г. по к.д. № 17/2021 г. Конституционният  съд сочи, че провиненията, предвидени в чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно, защото са извършени от стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители.

 

По-рано днес пред журналисти Йорданова бе лаконична и заяви, че ще внесе предложението „всеки момент“.

 

На 8 февруари Конституционният съд реши единодушно, че правосъдният министър може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС. Питането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след отказа на ВСС да разгледа по същество предложението на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3514 |15.12.2021 Образуваха дисциплинарки срещу Франтишек и още двама прокурори заради „Осемте джуджета“ . 6| 3747 |10.12.2021 Крум Зарков в парламента: Колко антитела имат прокурорите от „Осемте джуджета“? . 16| 7722 |15.11.2021 „Всичко е научна фантастика“ - жената на Пепи Еврото за „Осемте джуджета“ . 22| 25696 |06.11.2021 Само във Фрог: Как дългата ръка на мафиотската сага „Осемте джуджета“ стига и до дъщерята на Младен Маринов /документи/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads