Реклама / Ads
4| 3561 |10.02.2022 НОВИНИ

Министър Иванов: В „Напоителни системи“ има нарушения с европари. Половината администрация си тръгва

.
Иван Иванов Източник: БГНЕС
Одита, който бях поръчал е завършен. Действията на предишното ръководство на „Напоителни системи“, които могат да доведат до източване на дружеството и вероятност да бъде декапитализирано. Докладът беше изпратен към МВР и ДАНС, които да извършват разследване. Действията са били в поза на определени лица. Това поставя под риск използването на европейски средства.
 

Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по БНТ. Според него в доклада са посечени редица груби нарушения на ръководството на „Напоителни системи“.

 

„Има налице вероятност за налагане на финансова корекция. В момента върви процедура за смяна на ръководството. Избран е борд на директорите, в него Николай Чалъков ще бъде изпълнителен директор“, коментира земеделският министър.

 

Според него едно от основните изисквания е да се редуцира администрацията в „Напоителни системи“: „Там има около 70 души и поне половината трябва да си тръгнат. Средно получават около 2500 – 3000 лв. се взема в ръководството. Финансовото състояние доказва, че ефективността не е била на ниво. Има запорирани активи, дружеството е в изключително тежко финансово състояние“.

 

„Нашата цел е да моделираме и инициираме промени в  работата на институцията, за да имаме среден клас български производители, които да бъдат гръбнака на земеделската продукция. Ще има проверки как земеделските производители са получавали субсидиите си. В момента въвеждаме системи за контрол в БАБХ и Държавен фонд „Земеделие“. Средствата ще се раздават на производители, които имат реална продукция“, коментира още министърът.

 

Иванов допълни, че ще бъдат подпомагани и тютюнопроизводители, които са реални, регистрирани са и предлагат реална стока. Всяко едно решение ще бъде вземано след разговор с браншовите организациите.

 

По думите политическата криза е забавила приемането на Бюджет 2022, което се е отразило на разпределението на държавните помощи към земеделските производители. Иванов отбеляза, че помощи ще получават производители, които могат да докажат реално производство, дори и минимално.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3095 |09.02.2022 Министър Гьоков: Очаква се реален ръст на пенсиите от 7,3% през 2022 г. . 8| 3319 |09.02.2022 Министър Събев е против фотоволтаична централа на мястото на бившето летище Силистра . 10| 3208 |09.02.2022 Министър Нинова: Всеки ден ще обявяваме цените на едро на основните храни . 4| 3139 |09.02.2022 Спортният министър подозира, че документите от БФС липсват още от 2015 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads