Реклама / Ads
3| 4804 |04.01.2016 НОВИНИ

Министър и кметове удрят с глоби снегопочистващи фирми

.
Лиляна Павлова
Ще глобяваме фирмите, които не чистят добре и ще бъдем абсолютно безкомпромисни към тях, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по повод сигналите за поддържането на пътната мрежа през зимния сезон, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
 
Тя обясни, че санкции се предвиждат и за закъсняла реакция на фирмите – в Монтана, Враца, Русе и Хасково, където имаше закъснение с почистването на определени участъци, поради причини като замръзнала нафта, паднал акумулатор и пр. Това са единични случаи и те ще бъдат глобени. Машините се следят с GPS-и и на живо.

Министър Павлова обясни, че над 2500 машини ще бъдат в готовност за реакция тази нощ заради очакваните обилни снеговалежи. През деня, когато ситуацията беше по-спокойна, работиха 960 машини. На територията на цялата страна има обилен снеговалеж, който 24 часа вали почти без да спира. Мобилизирани са всички институции, както и фирмите, имащи договори за почистване. Над 2600 машини са обработвали цяла нощ републиканските пътища. Поради обилният снеговалеж минути след като е минал снегорин, снежната покривка на пътя отново е плътна и затова той изглежда като нечистен, поясни министър Павлова. По думите й движението за тежкотоварните превозни средства в няколко области е било ограничено, защото на места при над 20 см снежна покривка, минусови температури и силни навявания пускането за движение е рисковано. По европейските стандарти до два часа след спирането на снеговалежа, в зимен сезон, е допустимо да има снежна покривка. Допустимите стойности са до 3 сантиметра на магистралите, до 5 сантиметра на второкласните и между 7 и 10 сантиметра на третокласните пътища.

В изказването си министър Павлова призова пътуващите да се мобилизират и да бъдат подготвени за движение през зимния сезон – със зимни гуми, а където е необходимо с вериги, да се кара бавно. Нормално е в този сезон да има сняг по платната, това се допуска и по европейските стандарти и ние трябва да бъдем активни, подчерта тя.

В момента няма затворени за почистване или поради проблеми пътища, магистралите не са затваряни. Те се обработваха цяла нощ, въпреки че това изисква огромен финансов и човешки ресурс. По стандарт би следвало да затворим една по-голяма част от пътищата, да ги изчистим и тогава да ги пуснем, обясни министър Павлова, добавяйки че това е съобразено с фактът,че това са дните, в които хората се прибират от пътувания. Със сигурност има места, където почистването не е било най-перфектното, но трябва да благодарим на всички, които положиха усилия и работиха денонощно при температури от -15 градуса. Министър Павлова благодари и на пътуващите, които са се съобразили с апелите да се пътува в светлите часове на вчерашния ден.

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да предприемат пътуване само с автомобили, подготвени за зимни условия. Националният институт по метеорология и хидрология обяви жълт код за потенциално опасно време в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Благоевград. Там се очакват в ранните часове на утрешния ден ледени валежи и условия за поледици. АПИ апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да не предприемат пътуване в районите с жълт код, ако това не е наложително. При възникване на предпоставки за поледици ще се спира изцяло движението до тяхното отстраняване. Ще се извършва превантивна обработка на пътните участъци за да се избегнат предпоставките за възникване на сериозни пътни инциденти. Агенция „Пътна инфраструктура” препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4878 |25.12.2015 Германският министър на образованието иска "Моята борба" да се учи в училище . 18| 5501 |25.12.2015 Каракачанов: Турският външен министър, който ще идва у нас, не е поканен от нито една институция . 5| 4518 |25.12.2015 Сайтът на ЮНЕСКО заблуди, че Бокова била външен министър . 13| 5814 |24.12.2015 ВМРО зове Външно да отмени визитата на турския външен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads