Реклама / Ads
2| 2408 |07.06.2024 НОВИНИ

Министър Кулеба: Въпреки истерията на Кремъл, Украйна няма да отстъпи от Формулата на мира

.
Дмитро Кулеба
Подготовката за Световната среща на върха за мира в Швейцария е на финала. Залозите са възможно най-високи. Още днес е ясно, че срещата ще бъде успешна за Украйна и цялата международна общност, която цени принципите на Устава на ООН и международното право. Броят на потвърдените участници надмина очакванията на организаторите.Това развитие на събитията предизвиква истинска истерия в Кремъл.
 

ЕвроПравда публикува колонка на външния министър Дмитро Кулеба с аргументите на правителството.

 

"Подготовката за Световната среща на върха за мира в Швейцария е на финала. Залозите са възможно най-високи. Още днес е ясно, че срещата ще бъде успешна за Украйна и цялата международна общност, която цени принципите на Устава на ООН и международното право. Броят на потвърдените участници надмина очакванията на организаторите.Това развитие на събитията предизвиква истинска истерия в Кремъл.

 

И не за нищо. В крайна сметка Срещата на върха за мира вече разрушава дипломатическата структура, която държавата-агресор се опита да изгради на международната арена. Затова Москва се опитва по всякакъв начин да осуети срещата на върха – да дискредитира нейното значение, разпространявайки съответни наративи по света и в Украйна; „нокдаун“ държави, които все още не са решили да участват; или поне да намалят нивото на тяхната представителност.

 

Използват се всички средства: изнудване, икономически, енергийни и хранителни заплахи, а на места и директни предупреждения за дестабилизацията, която Русия може да организира за тази или онази страна. Но няма да успеят.

Срещата на върха ще се състои и ще даде резултати.


Лично президентът на Украйна и, без преувеличение, целият му екип работят едновременно на всички континенти и, което е най-болезненото за руснаците – в региони и държави, които Кремъл традиционно смята за „свои“, тоест всъщност в дълбоката дипломатическа област. тила на врага. Това предизвиква особен шок у агресора.

 

Всички разбират, че ресурсите на украинската и руската дипломация са просто несравними. Но компетентните усилия и мобилизирането на партньори позволяват постигането на асиметрични резултати на международната арена. Благодарни сме на всички лидери и държави, които по наш призив се включиха активно в работата и спомогнаха за привличането на участници в Срещата на върха за мира.

 

Ако страхът от врага и неговите усилия да подкопае срещата на върха за мира са напълно разбираеми, то наративите, които се опитват да подкопаят доверието в това историческо събитие в Украйна, предизвикват неразбиране.

Искам ясно да заявя, за да разсея всички съмнения, които се опитват да посеят в украинското общество: Украйна по никакъв начин няма да се отклони от Формулата на мира и няма да се съгласи с никакви решения, които биха я подкопали или създали заплаха от неприемливи отстъпки.

 

Тактически Украйна носи три точки от Формулата на мира на първата среща на върха, но стратегическата цел остава непроменена - изпълнението на всички точки.

 

На срещата на върха трябва да фиксираме Формулата на мира като международен мейнстрийм и да демонстрираме на държавата-агресор, че световното мнозинство споделя визията за мирен процес, основан на целите и принципите на Хартата на ООН и съответните резолюции на Общото събрание на ООН. , които след 2022 г. се подкрепят от повече от 140 държави членки на организацията.

Дори процесът на подготовка за Срещата на върха за мира вече дава отговор на всички онези, които десетилетия наред си посипваха главите с пепел и говореха за „липсата на субективност“ на Украйна.

 

Един момент е особено показателен в този контекст. Традиционно Русия иска да говори пряко за параметрите на мира само със САЩ. Но сега всъщност тя се опитва да повлияе на мнението не на Вашингтон, а на тези страни, които планират да участват в срещата. В същото време Украйна, без САЩ и Русия, провежда обмен на мнения директно с Пекин относно връзката между Формулата на мира и китайската визия за мир. Наративът, че решенията не се вземат в Киев, рухва. Всичко това е принципно нова дипломатическа реалност, създадена от Украйна.

 

Такава многоизмерна дипломатическа работа на много континенти изисква прилагането на всички умения и професионални познания. Несъмнено има нужда и от пространство за маневриране в името на крайната цел.

 

Мирната среща на върха в Швейцария ще докаже, че въпреки ограничените ресурси, Украйна е в състояние да оформи международния дневен ред, да огъне собствената си линия и да постигне необходимите резултати дори при неблагоприятни обстоятелства.

За тази цел единството в Украйна и с международните партньори е изключително важно. Както с наближаването на върха, когато страстите само ще се разгарят, така и веднага след него, когато ще трябва да се консолидира успехът.

 

Срещата на върха ще бъде стъпка към мир за страната ни при справедливи условия, при условията на нападнатата страна. Това ще бъде може би първият подобен прецедент, когато мирният процес не се основава на условията на агресора или трета страна, "неутрален посредник". И това е поредната историческа мисия на Формулата на мира и срещата на върха за глобалния мир в Швейцария.

 

Очаквам украинските политически сили и експертната среда да подпомогнат съвместните усилия в тази изключително трудна дипломатическа битка. Запазваме спокойствие, не измисляме несъществуващи заплахи от срещата на върха за интересите на Украйна и държим линията в името на важна дипломатическа победа."

 

Превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2994 |07.06.2024 "Politico": Манфред Вебер отсега спечели изборите за Европарламент. Какво ще стане с Урсула фон дер Лайен? . 0| 2350 |07.06.2024 Прокуратурата разследва 85 производства и 295 преписки за изборни нарушения . 3| 2552 |07.06.2024 "Екзакта": Битката в изборите за Парламент ще е за второто място, три партии се борят за него . 0| 2705 |07.06.2024 Окачиха Олимпийските кръгове на Айфеловата кула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads