Реклама / Ads
4| 4991 |01.09.2021 НОВИНИ

Министър Минеков: Бюджетът е изяден до стотинка. Ще прося пари за актуализация

.
проф. Велислав Минеков Източник: стопкадър, Нова телевизия
Бюджетът е изяден до стотинка. Ще прося пари за актуализация, за да оцелеят театри, музеи и всичко останало за няколко месеца. Това коментира в ефира на Нова телевизия министърът на културата проф. Велислав Минеков.
 

„Държавата не е добър стопанин, когато се управлява от крадци и мошеници. Това беше причината и за миналогодишните протести, в които участвах от сърце. Това е само един от паметниците на разрухата, който имаме. Не съм очаквал, че мога да срещна толкова щета в цялата страна. Видях неща, които са потресаващи“, обясни той по повод съдбата на остров „Свети Кирик“. Според него има изготвен план още от през 2010 година, който включва музейната част, история на острова. Той просто си стоял в Министерството на културата.

 

„Предложените мерки от главния държавен здравен инспектор се приемат и отхвърлят. Почти няма значителни щети върху заплатите на работещите в театрите. Иначе щетите към държавата са ужасяващи. Приходите са силно намалели и държавата покрива една огромна загуба от близо 20 млн. лева за миналата година“, каза още проф. Велислав Минеков.

 

Той коментира и дали е реалистично предложението театрите да работят, като допускат само ваксинирани и персоналът също е имунизиран.

 

„За това не е нужна кой знае каква алгебра. Представете си процента на ваксинирани. Представете си процент от процента на ваксинираните, който ще пожелае да отиде на театър, кино или в опера. Трябва да се измисли вариант, който да бъде като донякъде миналогодишния, но не с тази огромна загуба”, уточни проф. Минеков.

 

По думите му опасността не е само по отношение на публиката. „Спомням си, че миналата година тя беше ограничена. Целият състав, който е на сцената, той не беше на 50% - какво правим с тези, които работят там. За трупата трябва също да се помисли. Какво правим с тези, които произвеждат този артефакт. Как репетират - през компютър, интернет?”, попита той, като допълни, че по-строгите ограничителни мерки нанасят щети на културата.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3669 |31.08.2021 Просветният министър: Учебната година ще е присъствена по-дълго . 3| 4424 |31.08.2021 Министър Кацаров издаде две заповеди за коронакризата . 36| 24098 |31.08.2021 Бивш монах: Прикрити хомосексуални политици идваха в Троянския манастир с любовниците си. Един от тях е бивш министър от кабинета ”Борисов 2” . 2| 3527 |31.08.2021 Асен Василев: Докато съм финансов министър не правя партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads