Реклама / Ads
0| 2794 |01.09.2022 НОВИНИ

Минеков за събарянето на тютюневия склад в Пловдив: Удар върху историята и служебния кабинет!

.
Проф. Велислав Минеков Източник: БГНЕС
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков увери, че няма да допусне събарянето на тютюневия склад в Пловдив. Днес той пристигна спешно в Тютюневия град, след като арх. Петкана Бакалова оповести в социалните мрежи, че незаконно се събаря складът на ул. „Г. М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“, който е групов паметник на културата.
 

По думите на министъра тютюневите складове са част не само от историята на града, а и на страната.

 

„Това е част от историята на града. Бранете си града и историята! Не трябва да се допуска това, не трябва да се остави така, а да се изпълнят всички предписания! Това е не само беда за архитектурата и историята на Пловдив, а и желание за удар върху служебното правителство“, заяви министър Минеков. 

 

Той каза още, че е получил заплаха от пловдивските медии, но отказа да съобщи съдържанието й.

 

Заедно с министър Велислав Минеков пристигнаха шефът на Националния институт за недвижимо културно наследство Петър Петров, областният управител Ангел Стоев и шефът на полицията в града Димитър  Балев.

 

Арх. Петър Петров съобщи, че процедурата е започнала миналия октомври за Тютюневия град. Преди две седмици са оповестили собствениците и общината, че за 12 сгради на тази територия има заключителна оценка да им се даде статут на паметници на културата. По думите му от 2017-та година всички тези сгради са имали фишове за даване на статут на паметници на културата за тази територия, но наредбата е променена, а процедурата - спряна.

 

Днес е даден такъв статут на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ 51 и 53. Минеков отиде да провери какво се случва и там, като на място видя как се бута и тази сграда.

 

„Единственото, което ни остава е да се обърнем към съда. Законовите правомощия ще дойдат  след окончателното разпореждане с мое решение. Дотогава нищо няма да остане“, каза още Минеков, цитиран от БНР. Той добави: „Тук има опит за изпреварване на решенията, тъй като са били запознати, че това ще се случи следващите няколко дни. Естествено утре аз ще подпиша становище с което безобразията ще бъдат спрени окончателно. Нищо не е състояние да ме откаже“.

 

Представители на Община Пловдив не дойдоха на мястото и не отговаряха на телефонните обаждания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2819 |19.08.2022 Министър Минеков се срещна с посланика на ОАЕ у нас . 0| 5570 |13.08.2022 Кабинетът на Атанасов не е свършил абсолютно нищо за Министерството на културата, твърди Минеков . 0| 2901 |12.08.2022 Проф. Минеков: Започваме отново битката за бюджета на министерството . 0| 3138 |06.08.2022 Недовършеното в Министерството на културата - приоритет за Минеков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads