Реклама / Ads
0| 2884 |25.08.2022 НОВИНИ

И жива верига не спря разрушаването на знаков тютюнев склад в Пловдив

.
Източник: Ивайло Дернев, „Под тепето“
Вече втори ден събарят знаков тютюнев склад в Пловдив , който е част от групов паметник на културата. Разрушаването трябва да приключи за 60 работни дни.
 

Едва 20-тина души се включиха днес в протеста в защита на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ 51, съобщи „Под тепето“. Организаторите на събитието от „Демократична България“, няколко възмутени от случващото се граждани и няколко архитекти се хванаха за ръце в символична жива верига, зад която обаче разрушаването на вековната сграда продължаваше по план.

 

Собствениците на имота „Кепитъл Холддинг Груп“ събарят сградата, след като право за това им дава подписаният от общината „План за безопасност и здраве“ и фактът, че сградата не е декларирана като единичен паметник на културата.

 

Акционерно дружество със специална инвестиционна цел придобива имота на бул. „Христо Ботев“ 51 през декември миналата година и само за осем месеца стигна до подпис от общината върху „План за безопасност и здраве“. Именно с този план имат право да разрушат склада, тъй като той не е единичен паметник на културата. В съвета на директорите на акционерното дружество влизат Петър Петров, Женя Атанасова и почетният консул на Молдова Веселин Чипев, който е водещата фигура в холдинга.

 

Складът на бул. „Христо Ботев” 51 има пълна документация за статут на единичен паметник. В момента дори тече процедура, но финализирането й изисква време. Министърът на културата трябва да назначи заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. Ако той одобри предложението за даване на защитен статут на сградата, следва министърът да подпише заповед за това.

 

Според експертите от НИНКН сградата има висока стойност за опазването на индустриалното наследство и на културната идентичност на Пловдив. Заедно с това е ценен структурен елемент в зона с други съхранени сгради на тютюневата индустрия. Техническото й състояние е добро. Складът на Кочо Попов и братя Михалови е строен през 1917 г. и е сред запазените по-ранни тютюневи складове. Автентичността му е добре съхранена – включително фасадите към бул. „Христо Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“ и междуетажната конструкция.

 

Един от малкото много добре запазени в автентичния си вид тютюневи складове. Това е на път да загуби Пловдив, ако намеренията на собственика на сградата Кепитъл Холдинг Груп се изпълнят от инвеститорите. Притеснително е, че към този момент няма индикации от Министерството на културата да имат желание да действат експресно. Местната власт мълчи. Оглушително е и медийното мълчание по темата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2719 |24.08.2022 Ивайло Найденов: ”Топлофикация – София” няма да бъде оставена да фалира, ще завлече всичко по веригата . 0| 2728 |22.08.2022 Опашка от коли на ”Кулата” заради спрян ток . 0| 2807 |15.08.2022 НОИ: Разходите за пенсии по-високи с 11 % спрямо миналата година . 0| 2805 |12.08.2022 Министърът на туризма: Отбелязва се ръст на туристите с 40% спрямо 2021 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads