Понеделник, 20 Ноември 2017, 05:34
Frognews
3| 10608 |16.02.2017

Министър "Мрън-мрън” се ослуша за оставката на главсека на МВР

.
Пламен Узунов
Смяната на главния секретар се регламентира от министерството. Трябва да бъде номиниран служител, за да се извърши промяната. Аз съм в добри работни взаимоотношения с Георги Костов. Не сме тук да се харесваме, а да работим. Аз мога да работя с всеки. Това измърмори служебният министър Пламен Узунов в студиото на бТВ на въпрос дали ще бъде уволнен главният секратар на МВР Георги Костов.
С половин уста "министър мрън-мрън", както са го кръстили вече негови подчинени, призна, че имал някои забележки към работата на цялото професионално ръководство. Не каза обаче какви. Със съвместни усилия щели да се справят. Изготвил съм доклад за нарушенията в сектор сигурност. Нарушенията, които открихме обаче са свързани по-скоро със забавянето на сроковете, а не с драстични нарушения, каза още той.

В прекрасни отношения съм с Румяна Бъчварова. Когато направихме смяната и дойдох аз, тя ми обясни къде са грешките, кои са слабите и силните места, така че да няма изненади", обясни Узунов.

МВР е една от най-реформираните системи в страната. Сегашната реформа създаде много напрежение. Провел съм консултации със синдикатите и с омбудсмана. Нито една реформа не е отчетена като грешна, всички те са положителни. Още с встъпването ми в длъжност поканих всички свои предшественици за 10 години назад с цел да видя идеите, които са имали и да не допускаме повече грешки. За лицата работещи по трудово правоотношение със средно образование (работещите в администрацията ще взима повече пари от редовия полицай). Аз смятам, че това не е нормално. Това създава социално напрежение и влияе на мотивацията, призна той. Всички политици носят вина за това. Създаваме работна група, която ще се запознае със закона и ще внесем предложения в новото НС, измърмори Узунов.

По думите му Секторът за сигурност наистина е в тежко състояние. „Причината е, че през последните 25 г. средствата са недостатъчни, няма и добра техническа обезпеченост. Парите дадени за сигурност не са разход, а инвестиция. Тежко е състоянието на труд и на полицаите, които са по границата. Оцелява се с подръчни средства. Това е героично. Средства са осигурени, но те са недостатъчни“, призна Узунов.

Проблемите са много, но краткият живот на служебното правителство определя приоритетите, които трябва да следваме, заяви вътрешният министър. Според Узунов полицейското присъствие по селата трябва да е по-осезаемо. Така жителите са по-спокойни и престъпленията са по-малко.

Със сигурност искаме да се обърнем към проблемите на хората. Предприехме действия да извадим от анонимност районният инспектор. За нас е важно да познаваме проблемите на хората и да им оказваме съдействие. Затова поставихме листовки във всяка сграда, с които има данни за районния им инспектор, как да сигнализират при проблем, ако не са доволни къде да се обадят, каза още той.

При проверката в МВР, разпоредена от служебния премиер Огнян Герджиков, няма открити драстични нарушения, има проблеми, свързани основно със забавяне на обществени поръчки, каза Узунов. Той поясни, че забавените процедури са 31, като девет вече са пуснати. Става дума за поръчки за усвояването на отпуснатите на България от Европейската комисия 160 млн. евро за справяне с миграционния натиск. "Сроковете са много съкратени. До 30 септември трябва да се усвоят средствата, иначе ще трябва да ги връщаме", допълни Узунов.

Според Узунов не е нормално един административен служител в МВР да взима повече от човек, който е на терен. Но заради липсата на действащо Народно събрание нещата не могат да се променят.

Той каза още, че се е срещанал със служителите на границата, но засега условията за живот там са трудни. Всичко е направено с подръчни средства.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Феноменален, Григор спечели финала в Лондон 6| 2502 |19.11.2017 . Нели Петкова: Повечето български шофьори карат безразсъдно 0| 2244 |19.11.2017 . Огнян Стефанов: Оставката на Главчев показа кой кара влака 3| 3842 |19.11.2017 . Над 17 убити и близо 40 ранени при блъсканица за храна в Мароко 1| 2239 |19.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах