Реклама / Ads
16| 9996 |01.06.2021 АКТУАЛНО

Министър Петков: Българската банка за развитие отказа одит на кредитни досиета

.
Кирил Петков
Българската банка за развитие направи отказ към Одитния комитет да предостави информацията за кредитните досиета, ще сезирам БНБ. Това заяви икономическият министър Кирил Петков по време на брифинг. Министърът ще сезира БНБ.
 

Понеже обещах, че прозрачността ще е водещо нещо в управлението на Министерството на икономиката, искам да уведомявам обществеността за всяка стъпка, която се случва. За съжаление УС на ББР направи отказ към Одитния комитет, назначен от мен, да предостави информацията за кредитните досиета. Точният цитат е „Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем“, посочи министърът.

 

„За мен това е нарушение на Закона за независимия одит, чл 108, ал.3. Тази сутрин ще сезирам БНБ, която е била коректна до момента в този процес. Надявам се с техните контролни функции в рамките на деня Одитният комитет да има достъп до кредитните досиета, както законът го позволява. Надявам се, че този тип пресконференции няма да има повторни и Одитният комитет ще има възможността да разгледа всички досиета, които са от голям обществен интерес. Тази банка е финансирана с нашите данъци. Надявам се, че това е някаква импулсивна грешка от тяхна страна и се надявам, че това няма да продължи. Няма аргумент. Закохът изисква Одитният комитет да има достъп до тази информация, допълни той.

 

От думите му стана ясно, че министърът дори не може да внесе сам за одобрение в БНБ промени в устава на банката. Това трябвало да стане от самия Управителен съвет. "Много се надявам да няма същата реакция и за устава", каза Петков. Както е известно той предложи промяна в него, с която се забранява отпускането на кредити над 5 млн. лв.


"Всяко протакане с подобни процедурки цели да ни забави, а ние разполагаме само с 60 дни. Целта ни е да гарантираме, че целият ликвиден капитал в момента ще отиде в помощ на малките и средни предприятия ", каза Петков. Той подчерта, че действията му не са атака към сигурността на банката, че тя е свръхликвидна и стабилна. "Искаме да сме сигурни, че кридитите са отпускани по пазарен принцип", каза Петков и допълни, че в момента никъде няма публична информация при какви условия ББР кредитира фирмите.


ББР е единствената банка у нас, която излиза на загуба в ковид кризата. Държавната кредитна институция е с отрицателен финансов резултат от 104,6 млн. лв. за миналата година, а през първото тримесечие на тази година продължава да е на червено с 5,6 млн. лв.


Това става на фона на съществен ръст на печалбата на банковата система за първите месеци на 2021 г. За периода януари-април банките в България са реализирали 484 млн. лв. чиста печалба, което е с 36% повече от същия период на миналата година, показва последната статистика на БНБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8304 |28.05.2021 Атанас Бобоков: Българската ламя е триглава – Борисов, Пеевски и Гешев . 17| 11412 |27.05.2021 ББР остава без надзор. Министър Петков уволни двама от членовете му . 8| 6132 |23.05.2021 Министърът на културата награди 63-ма творци за 24 май . 44| 11483 |16.05.2021 Министър Кирил Петков: Фирми, свързани с Пеевски, са взели 500 млн. лв. от ББР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads