Реклама / Ads
21| 9068 |18.11.2021 НОВИНИ

Рашков: В Кърджали заплашвали турците - ако не гласуват за ДПС, щели да им променят имената обратно

.
Бойко Рашков Източник: БГНЕС
„В Софийска област има един кандидат за депутат. Не съм проучил дали е избран от листата на една известна политическа партия. По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление - не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже, че е гласувал за ДПС. Така се проверява как е протекла търговията - дали този, който е заплатен е гласувал наистина така”.
 

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на брифинг.

 

"Преди седмица бях в няколко града в Южна България и посетих Кърджали. Казаха ми, че плашили хорицата - турците непременно трябвало да гласуват за ДПС, защото иначе щели да им променят имената обратно. Представяте ли си къде ни връщат като общество и какви внушения и методи използват. По отношение на обикновения мирен граждани. Някой щял да променя имената на турците в 21 век. Само не знам дали са доволни политиците от ДПС - от намесата на турските власти и медиите в изборния процес в България. Не помня да е било обратното" - тази шокираща новина разкри Бойко Рашков.

 

„За предходните извънредни парламентарни избори установихме 91 случаи, в които образувахме досъдебни производства като престъпление против изборните права на гражданите. Нито през юли, нито сега твърдим, че сме успели да противодействаме на всички престъпления. Сега за първия тур на изборите се оказа, че постигнахме рекорд, защото установените случаи, по които ние и прокуратурата сме приели, че има данни за започване на досъдебно производство против правата на гражданите, делата вече са 122. Това е сериозен ръст”, посочи още министърът.

 

„Нямаме право да бъдем оптимисти, че след като сме предприели действия ние сме елиминирали това уродливо явление у нас - политиците да си купуват с пари местата в парламента. Не сме решили този въпрос, той остава и за вбъдеще”, каза Рашков.

 

„Ще продължим да водим битка срещу този вид престъпност у нас. Тя не се различава по същност от която и да е друга у нас. Дълбоко убедени сме, че трябва да водим тази битка”, допълни министърът.

 

По думите на директора на националната полиция Станимир Станев над 4 хил. проверки са извършени по информация за купуване на гласове, а за нарушаване на изборното законодателство са задържани 144 човека От полицията са проверили над 8000 човека, над 2000 фирми за кредити и заложни къщи, над 700 лидери на местни общности. Пак в рамките на акцията униформените са проверили над 1400 фирми по линия на корпоративния вот.


За нарушаване на изборното законодателство са съставени 4753 предупредителни протокола. Започнати са 122 досъдебни производства, добави още Станев.

 

"Репресия за ГЕРБ и ДПС е това, че МВР си върши работата, като разкрива и доказва престъпления против политическите права на гражданите", заяви Рашков.

 

"От магистралите ли имат средства? От обръчите на фирми ли ги имат? Дали не са държали в бедност големи групи хора, за да могат да ги ползват за свои цели за жълти стотинки, унизявайки тяхното достойнство, само и само да попаднат в пленарната зала. МВР няма да спре да разследва и тази престъпност, която аз наричам "изборна", категоричен е Рашков.

 

По думите на Рашков най-вероятно ще се предприемат наказателно-правни мерки по източването на пари за АМ "Хемус". 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2830 |14.11.2021 Рашков: Купувачи на гласове съветват хора да се обявят за контактни на болни от COVID-19 . 0| 2846 |14.11.2021 Рашков: Няма сериозни поводи да мислим, че има злоупотреби с машините . 11| 5718 |13.11.2021 В Кърджали въвлякоха в изборна схема и болните от ковид. Целта - да не се гласува с машини . 5| 4923 |12.11.2021 Бойко Рашков: ГЕРБ и ДПС купуват гласове у нас с пари от „асфалтовата сага“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads