Реклама / Ads
12| 3136 |08.04.2024 НОВИНИ

Бойко Рашков за казуса с Агенция "Митници": Не е акция, а махленска история. Кампания срещу ПП-ДБ

.
Бойко Рашков Източник: БГНЕС
"Не е акция, а махленска история, която се раздухва чрез медиите, за да се удари конкретна политическа партия и коалиция в процес на изборна кампания". Така народният представител и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков описа събитията около Агенция "Митници".
 

"Тази е целта и аз пак ще подчертая, че прокуратурата в нашата страна се е превърнала в политическа собственост на една, а сега бих добавил - на две политически партии - Движението за права и свободи (ДПС) и ГЕРБ. Нашата прокуратура играе по свирката на тези две политически партии не от вчера", посочи той в интервю за "Дневник".


"И това което в момента се случва - цялата кампания, е срещу коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Не се засягат други лица. Въпреки че има доказателства за връзките на един сега действащ вътрешен министър с един от задържаните в акцията, които медиите, иначе охотно публикуващи всякакви снимки, старателно избягват да споменават. За да очернят една част от политическото пространство и да оставят в бяло друга, която има за какво до отговаря за последните 12-13 години", каза още той.

В събота, 6 април, Софийският градски съд потвърди мярката за неотклонение на обвиняемите за организирана престъпна група за контрабанда и подкупи Петя Банкова, директор на Агенция "Митници" , Марин Димитров и синът му Стефан Димитров. В пледоарията на прокурора беше споменат депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш вътрешен министър Бойко Рашков - заявено беше, че познавал и се срещал с Димитрови. В медии излязоха и снимки, на които се вижда Рашков в компанията на сина.

 

"Прокурорът е споменавал името ми, но никой не ме е търсил и никакви сведения не са искани от мен за когото и да било", каза Рашков, попитан дали прокуратурата се интересува от неговите сведения.

 

Той заяви, че познава Марин Димитров и сина му Стефан, но обясни:

 

"Познавам го от времето, когато постъпих служебен министър на вътрешните работи през пролетта на 2021 г. И това не е тайна, аз обявих публично получената информация от Марин Димитров, която беше съобщена устно, а впоследствие той написа и подписа.


Тогава разбрах, че е работил като директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Тогава разказа, че придобил информация във връзка с наказателно разследване срещу ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов за получен или опит да бъде получен подкуп от 200 хил. лв. във връзка с някакви сделки, за което свидетел бил тогавашният председател на Държавен фонд "Земеделие" Симеонов. Той е потвърдил че има такъв случай, а впоследствие е бил принуждаван да се откаже от показанията си.

 

Тази информация за първи път получих от Марин Димитров тогава - идва гражданин, който иска да информира министъра на вътрешните работи, което е практика, поне в моя мандат като служебен министър два пъти и няколко месеца в правителството на Кирил Петков".

"Прокуратурата не позволи да бъдат проверени или опровергани твърденията на Марин Димитров в хода на сериозна проверка, която можеше да послужи за възобновяване на наказателното производство", каза още Рашков.

 

"Аз го познавам Марин Димитров само в тази светлина, която описах. А какви други контакти е имал, дали е свързан с контрабанда на цигари, ако е вярно, той трябва да отговаря. Само че не се доказват престъпленията по този начин - с внушения с кого са се срещали бащата и синът. Да подчертая, че не са срещите проблемът, а целта на срещите, какво се обсъжда и има ли опити за външно влияние във вземането на решения от институцията, която съответното длъжностно лице представлява, каквото е имало например при срещите на прокурори с Петьо Петров в ресторанта "Осемте джуджета", където са носени дори прокурорски постановления", посочи Рашков и бе категоричен - "Стефан се е срещал и с министър Калин Стоянов".

 

"Той (Стефан) е младо момче, по-малко го познавам, с мене няма какво да си говори, той е далеч по-близък с министър Калин Стоянов, вероятно поради близката им възраст, имат си и семейни приятелски отношения. И е доста странно как сегашният министър, доколкото ми е известно, е участвал - съзнателно или не, в задържането на този млад човек. Вероятно е имал някакви основания, някакви данни", каза Рашков.

 

Рашков заяви, че има информация, че Калин Стоянов лично е участвал за арестуването на Стефан Димитров:


"Във всеки случай министър Калин Стоянов е участвал лично и в принуждаването на главния секретар Живко Коцев да подпише оставката си. Присъствали са и.ф. главен прокурор Сарафов, ръководителката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, още един прокурор, и.ф. председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев и министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. Всеки със свой дял в притискането на главния секретар Живко Коцев да подаде оставка".

 

"Същият министър, който довчера е контактувал с младия Димитров, не може да обезпечи честни национални избори, защото се оказа свързан с една дълго време управляваща партия и с партии, печелещи избори с купуване на гласове, и ще продължи да го обезпечава - нещо, което беше забелязано на местните избори. Още повече, имам непосредствени впечатления, как под претекст, че е поставил условие на Кирил Петков, че иска да си състави екип, той подмени почти всички областни директори на вътрешните работи с лица, приближени или до ГЕРБ, или до ДПС", коментира още Рашков.

 

"Нямам представа по същество за контактите им, както нямам и за контактите им с директорката на агенция "Митници", уточни Рашков.

Бойко Рашков посочи, че снимките с Димитров са автентични: "Някои от снимките са правени по време на предизборна кампания, при мои посещения заедно с други хора в Хасково на връщане от Кърджали през 2021 г., на които в дъното виждам Стефан Димитров. Не виждам на снимката баща му. Те са от Хасково и не разбирам какво е учудващо да участват в такива мероприятия.

 

Другата снимка е правена в дома ми, мисля че на рождения ми ден, който е през септември, не помня дали преди година или две. Аз празнувам традиционно вкъщи и винаги са идвали много гости да ме поздравят. Със снимката внушават, че ми подаряват картина, която не може да не е скъпа, ето на Рашков му правят скъп подарък. А то не е картина на художник, това са две снимки наложени една зад друга, уголемени и поставени в рамка - в далечината дворът, а на преден план аз, съпругата ми и малката ми внучка. Елементарно желание да бъде настроено общественото мнение срещу Бойко Рашков, само това прозира от разпространението на снимките".

 

"Следователно - е абсолютно, откровено тенденциозно публикуването на подобни материали в трибуквени и подобни сайтове, за което говори съдия Владислава Цариградска преди два месеца. Тоест те отново са включени в мръсна смесица от предизборна кампания и очерняне на длъжностни лица", посочи още той.

 

Рашков заяви, че познава Петя Банкова "само като име, публикувано в медиите". "За кратко съм работил с нейния брат Стефчо Банков, който беше директор на "Вътрешна сигурност" в МВР, когато постъпих като министър. Впоследствие научих, че тя му е сестра".

 

Дали познава Паскал, той отговори така:

 

"Допускам, че вие знаете повече от мен. Не ми е представяна разработка по тази линия. когато постъпих в МВР. Може да е минавало името на Никола Николов в обсъждания, но нямам конкретна информация".

 

За Живко Коцев той каза следното:

 

"Аз го познавам само от три години, откакто станах министър, но впечатленията на други хора, които го познават отдавна, са за един почтен човек - и като личност, и като служител на МВР".

"Бяхме в парламента, когато часове го търсихме (Живко Коцев), не можахме да го намерим, включително премиерът потърси председателя на КПК да пита къде се намира главният секретар на МВР, но така и не получихме информация. Не съм го видял скоро след излизането му от срещата с онази внушителна група, която по-горе изброих поименно, за да преценя вашите впечатления. Но принципно - да, главният секретар на МВР трябва да внушава респект, кураж, решимост за противодействие на престъпността, тъй като той координира действията на всички служби на министерството".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2405 |08.04.2024 Заради книги на роден език, македонските власти три часа обискират член на българската общност в РСМ . 2| 3871 |08.04.2024 Брюксел: Китай ни натиска, ЕС рябва да укрепи производството на вятърна енергия . 6| 2414 |08.04.2024 Правосъдният министър иска ВВС да провери Сарафов и Илиана Кирилова по казуса "Коцев" . 4| 2370 |08.04.2024 Две години от атаката над ЖП гарата в Краматорск - едно от най-големите военни престъпления на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads