Реклама / Ads
22| 4279 |05.04.2024 ПОЛИТИКА

Живко Коцев остава главен секретар на МВР, подал оставка под натиск от Калин Стоянов и прокуратурата /видео/

.
"Главният секретар на МВР Живко Коцев вчера е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание под натиск от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и много високопоставени лица от прокуратурата". Това заяви министър-председателят в оставка Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, в който участва и Коцев. Той обяви, че оттегля оставката си и остава в МВР.
 

"Вчера получих доклад от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в който се предлагаше да бъде освободен г-н Живко Коцев като главен секретар на МВР и да бъде освободен от длъжност. В доклада пишеше, че това става по желание на г-н Коцев. Поисках лична среща с него. Оказа се, че той е подал молба за напускане под натиск както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", заяви Денков.





"Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години и кариерата ми е преминала изцяло в правоохранителните структури", заяви той.

 

По думите му първоначалната му реакция била "на огромно разочарование, обида и болка за отношението спрямо него":

 

"Забелязвам, че срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дикредитира - като личност и професионалист. От сряда насам не спират спекулациите и внушенията спрямо мен и моята личност. Очаквам в следващите дни тази кампания да придобие невиждани мащаби и да се разгърне в още по-голям спектър".

 

"Моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста на министър на вътрешните работи (точно това бе заявено по-рано днес от Димитър Главчев, при предлагането на Стоянов, бел. ред.) Това обстоятелство ме задължава като професионален и морален дълг да се върна и работя. Не става въпрос за мен като личност, а за всички български граждани, на които трябва да осигурим ред", добави главният секретар на МВР. 





"Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев. Нямаше връзка с него, бяха взели телефона му. Имаше период, в който никой нямаше връзка с него. Той е професионалист. 33 години служба в МВР. Той е с безупречна репутация. Затова си дава сметката, че бягството в този случай е грешният ход", обясни акад. Денков.

 

По-рано кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проект на структура и състав на служебен кабинет, а президентът Румен Радев съобщи, че ще насрочи избори две в едно на 9 юни – предсрочни парламентарни избори и избори за европейски парламент.

 

ПП-ДБ, формацията на акад. Денков, изрази възмущението си от предлагането именно на Калин Стоянов като вътрешен министър, както и от кандидата за правосъден министър Мария Павлова, заместник на главния прокурор Борислав Сарафов. Петков вижда "ярко политическо оцветяване" и при кандидата за министър на електронното управление - Валентин Мундов. По думите му Георги Гвоздейков ще бъде изключен от ПП, ако стане служебен министър на транспорта.

 

Възраженията срещу Калин Стоянов бяха по отношение честността на вота.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3207 |04.04.2024 ПП-ДБ: Няма да участваме в съставянето на служебния кабинет . 7| 26413 |04.04.2024 Безлов за акцията в Агенция "Митници": Случилото се вчера е безпрецедентно . 9| 4332 |02.04.2024 Христо Иванов: Президентът прави кампания той еднолично да определя служебното правителство . 27| 5815 |31.03.2024 Politico: Скандал тресе Брюксел - Кремъл плаща на медии и политици, за да влияе на европейските избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads