Реклама / Ads
2| 3053 |13.02.2022 НОВИНИ

Министър Сандов: Сега е период за стратегическа работа и по-малко за пиар акции

.
Борислав Сандов Източник: БГНЕС
”Още по време на служебното правителство бяха направени част от по-бързите промени и затова плавният преход към новото правителство остава впечатление, че не се е случило нещо бързо и драстично. Сега е период на напасване, стратегическа работа и по-малко за пиар акции. В нашето министерство се случват много неща, които бяха спрени във времето”.
 

Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. 

 

Той поясни, че няма напрежение в коалицията предвид размяната на реплики с министъра на регионалното развитие относно магистрала "Струма" и Кресненското дефиле. "В момента има три работни групи към Бернската конвенция, които ще дадат най-доброто решение. След това АПИ ще възложи новия проект, а МРРБ трябва да го защити пред ЕК, включвайки го в следващия програмен период". 

 

По темата за напрежението около прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите министър Сандов заяви: 

 

"Дали ще са под шапката на едно или друго министерство, няма особено значение. Излизайки от БАН, сами са решили да имат повече приложен характер на изследванията, отколкото да развиват наука. През годините те са недофинансирани. По-лесно е да защитя аз подобен бюджет през оперативните програми, отколкото би го направил министъра на образованието, който се занимава със съвсем други неща". 

 

Той е категоричен, че гребане в защитена територия е незаконно и нередно. В предаването "Политически НЕкоректно" Борислав Сандов допълни, че зелените политики продължават да се разглеждат само като прерогатив на МОСВ и ОП "Околна среда", докато новите принципи са на хоризонтален принцип: 

 

"За част от проектите, които сме заложили, Европейската комисия казва, че трябва да се намират в други оперативни програми, защото зелените политики не са само тези по околна среда. Заварваме една напреднала фаза и не можем да правим драстични промени, само някакви настройки. Има идея как част от средствата, които не могат да бъдат оползотворени в рамките на тази оперативна програма, да бъдат релокирани. Затова при срещата в Брюксел ще представя нашата амбиция за промяна, която да е в посока повече свързаност на българските политики с европейските". 

 

На въпрос дали отново ще се кандидатира за съпредседател на "Демократична България", той отговори, че все още не е взел решение заради натовареността, която има като министър. 

 

"Зеленото движение е хоризонтална организация. На избори правим сериозни промени, очаквам и сега да има подобно нещо... Не е воден дебат за преминаване към "Продължаваме промяната". Инвестирали сме много в коалиция "Демократична България", ще направим каквото е необходимо, за да е ефективна. Но това не ни задължава. Когато създадохме "Зелено движение", нашата цел винаги е била дългосрочна. 12 години непредставени нито в парламент, нито в правителство успяхме да се съхраним и да не допуснем да бъдем претопени или купени. Принципите ни са дългосрочни, ние вярваме, че бъдещето е зелено или просто няма да има бъдеще. На този етап гледаме към възможността да продължаваме да развиваме "Демократична България", но това не е завинаги, това е до момента, до който чувстваме, че е полезно за нашите идеали и цели". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3209 |13.02.2022 Министър Гьоков: Волята на правителството е да се увеличат доходите на всички хора в България . 2| 3297 |13.02.2022 Министър Иванов: Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на производителите . 20| 3785 |12.02.2022 Военният министър Стефан Янев: Няма пряка опасност от война за страните от НАТО . 9| 19302 |11.02.2022 Първан Симеонов: Интересът на ГЕРБ, „Възраждане” и ДПС е сега това правителство да се пържи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads