Реклама / Ads
4| 3480 |01.12.2023 НОВИНИ

Министър Шалапатова: Социалните помощи не трябва се дават "на калпак"

.
Предвидените средства за социалната система в бюджета не са разходи, а инвестиции, срещу които аз и моят екип сме поели ангажиме. Това каза в "Панорама" министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя смята, че много от социалните помощи се дават "на калпак".
 

 

"Например еднократната помощ за ученици от 1-ви, 2-ри, 3-и, 4-ти и 8-ми клас, без въобще да се интересуваме дали семействата на тези ученици имат нужда точно от тези 300 лева, дали някои от тези семейства нямат нужда от повече средства. Същото е отношението към коледните надбавки. Въобще не се интересуваме дали всички пенсионери разчитат само на дохода от пенсия или някои имат и други доходи, но на всички раздаваме коледни надбавки, защото това било социално отговорно".

 

Според Шалапатова така помощите за хората в нужда остават твърде малки - даде за пример децата с увреждания.

 

"Досега нашият фокус бе единствено дали месечната помощ за тях ще се вдигне, но сега аз се целя в това да има палитра от услуги, дневни грижи, рехабилитация".

 

Голяма част от гражданите у нас, които са икономически неактивни, получават някакви доходи - например от издръжка от роднини в чужбина, посочи още Иванка Шалапатова. Други отиват за няколко месеца в Западна Европа, а когато се върнат, разчитат на добри обезщетения за безработица и нямат мотивация да започнат работа.

 

"Каквато и професия да им предложиш, те казват - "това са ниски възнаграждения, тъй като ние във Франция получаваме по-високи обезщетения". Друго явление, което нашите изследвания показват, е, че всъщност много от тези хора нямат квалификация или дори нужните компетенции, обаче очакват много високи заплати".

 

Единственият начин за промяна на тази система е да инвестираме в компетенциите, мотивацията и професионализма на всички социални работници, смята министър Шалапатова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3666 |01.12.2023 Дипломати: Няма да има Шенген за България и следващата седмица . 1| 3159 |01.12.2023 Все още 137 души са държани в плен от "Хамас" в Газа . 4| 3212 |01.12.2023 Министър Вътев за протеста на земеделците: Храни куче, да те лае . 17| 6994 |01.12.2023 Чудо за потребителите: Газът поевтинява на борсите, а "Булгаргаз" вдига цената

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads