Реклама / Ads
2| 3012 |10.08.2023 НОВИНИ

Министър Шалапатова: Социалното министерство предлага национална програма против насилието

.
Социалното министерство предлага национална програма против насилието Източник: БГНЕС
Социалното министерство предлага национална програма против насилието, която да надгради и увеличи съществуващите мерки за защита на жертвите.
 

Това обяви пред журналисти във Варна ресорният министър Иванка Шалапатова. Тя припомни, че по инициатива на премиера Николай Денков четири ведомства ще обединят усилията си срещу насилието и подчерта, че обществото проявява по-висока чувствителност по темата.


В подготвената от министерството програма единият от акцентите ще бъде превенцията, особено срещу насилието спрямо деца, защото като възрастни, те много често повтарят модела на агресивно поведение. Втората линия ще бъде реализация на по-активни мерки за защита на тези, които вече са преживели насилие.

 

В момента не се предлагат достатъчно услуги. Много често жертвите разчитат на социална подкрепа, но липсва медицинската грижа, както и помощ за жилищното им настаняване или за трудоустрояването им.

 

Жертвите, въпреки травмата, трябва да имат активен социален и трудов живот, да се чувстват пълноценни, каза Шалапатова, като изтъкна, че не е важно просто да има място, където да бъдат настанени, а те да получават пълна подкрепа с интегрирани услуги.

 

Социалното ведомство предлага създаването на четири екипа с добре подготвени експерти, които да предоставят техническа помощ на областно и местно ниво на специалистите от здравната, образователната и социалната сфера, които се сблъскват със случаи на насилие, но реално не знаят как да подходят. Групите ще бъдат мобилни. Според министъра сформирането на такива екипи ще помогне и за повишаването капацитета на специалистите по места.


Част от мерките срещу насилието, които планира министерството, ще се реализират още до края на тази година.

 

Ресорният министър също така съобщи, че ще предложи увеличение на заплатите на социалните работници в бюджета за 2024 година. От думите ѝ стана ясно, че по Плана за възстановяване и устойчивост са осигурени 27 милиона лева за развитие на социалната и солидарна икономика.

 

По оперативната програма за развитие на човешките ресурси този сектор разполага с 43 милиона лева. Средствата ще бъдат инвестирани целево в социални предприятия и социални иновации.

 

Хората от този сектор на икономиката ще могат да разчитат на шест центъра, изградени по модела на европейските дигитални хъбове – във Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград, Ловеч и Габрово. Те ще са важен партньор на поне 200 предприятия. Средствата по ПВУ ще бъдат разпределяни в няколко посоки. Част от тях ще бъдат за дигитализиране на предприятията, за да станат високоефективни.

 

Втората задача е те да станат видими и обществото да осъзнае ползата от съществуването им. Пари ще бъдат вложени и в повишаване на конкурентоспособността на този тип компании.

 

Шестте областни хъба ще бъдат партньор на съществуващите предприятия, но ще насърчават и създаването на нови. Новите мерки са част от политиката за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания да имат активен трудов живот.

 

Във Варна министърът посети Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Ривиера“. По думите ѝ екипът на центъра от дълги години показва сериозни иновации в областта на социалните предприятия и подкрепата на хора с различен тип затруднения. Шалапатова допълни, че ще посети и Дома за медико-социални грижи за деца в града, като добави, че страната ни вече приключва със закриването на домовете от стар тип. Броят им е сведен до четири, като крайната цел е всички деца да заживеят в семейна или близка до семейната среда.

 

По-късно днес министър Шалапатова и трима нейни колеги ще представят, на пресконференция в Министерския съвет, мерки за предотвратяване и намаляване на насилието. В пресконференцията ще участва и премиерът Николай Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2906 |10.08.2023 Министър Стоянов: Над 15 директори на ОД на МВР са помолени да напуснат . 1| 2815 |10.08.2023 Министър Шалапатова: Осигурени са 27 млн. лева за стимулиране на социалната икономика . 26| 3069 |10.08.2023 Министър Цоков: Учителските заплати се вдигат с 15% . 3| 2642 |09.08.2023 Министър Стоянов разговаря по телефона с британския държавен министър за имиграцията Робърт Дженрик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads