Реклама / Ads
3| 2548 |20.02.2024 НОВИНИ

Министър Славов: Казусът "Нотариуса" трябва да бъде разнищен

.
Атанас Славов
Стъпка по стъпка този казус трябва да бъде разнищен. Аз поемам ангажимент всичко, което трябва да бъде направено от Министерството на правосъдието, да бъде свършено. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов във връзка с действията на институциите по казуса с Мартин Божанов-Нотариуса.
 

Много ми се иска да вярвам, че това е институционален отоговор на държавата на едни такива проблеми в правосъдната система. Твърде дълго съдии бяха изнудвани. На това трябва да бъде сложен край, ако искаме да сме нормална държава, заяви Славов.

 

Попитан дали се чувства безсилен в тази ситуация, той посочи: "Не бих казал безсилен, но не и много ефективен".

 

Моята роля е да отстоявам институциите да могат да си изпълняват задълженията. Случаят с Божанов, с "Осемте джуджета" и ред други са една тежка диагноза. Когато един пациент е с тежка диагноза, са възможни твърде негативни развития. Ключово е след конституционните промени и след реформата в Закона за съдебната власт да се ориентираме към ефектвност – обвинения и осъдителни присъди. Направиха се важни стъпки. Те трябва да бъдат използвани, отбеляза правосъдният министър.

 

Трябва да бъде установено с ясни факти докъде стигат пипалата на тези мрежи - дали само до магистратите или и до политиците. Обществото започва да губи вяра, че разследването ще доведе до реален резултат. Не трябва да допускаме вярата на хората в институцииите да бъде загубена. Въпросът е тези връзки да бъдат установени, разследвани и да има реални резултати, подчерта Атанас Славов.

 

За да има такава сложна мрежа, изграждана в продължение на над 20 г., трудно би могло да стане без някаква политическа протекция. Това е въпрос на разследване, добави той.

 

Реалист съм, но виждам действия, които като че ли само допреди няколко години не бяха възможни. Виждаме, че институциите могат да работят, когато имат подкрепа. Трябва да има и подкрепа между властите. Това, че беше създадена комисия в Народното събрание, е важна стъпка, коментира той.

 

В отговор на въпрос за ротацията на правителството, министърът на правосъдието каза: "Съдебната реформа трябва да продължи. Имам усещането, че има подкрепа за реформите, която, надявам се, да бъде формулирана в ясен политически документ".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2870 |20.02.2024 Кирил Петков: Изработихме меморандум за договор между ПП-ДБ и ГЕРБ, ако не се споразумеем - избори 2 в 1 . 2| 4771 |20.02.2024 По време на годишна конференция Тагарев поздрави генералите за обективния, но не особено песимистичен доклад за армията . 2| 2620 |20.02.2024 Платформата X спря и реактивира акаунта на Юлия Навалная . 3| 2436 |20.02.2024 САЩ наложи вето върху искането на ООН за прекратяване на огъня в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads