Реклама / Ads
3| 2872 |23.06.2023 НОВИНИ

Министър Славов: Конституционната реформа трябва да гарантира самоуправление и независимост на съдебната власт

.
Атанас Славов: Сарафов ще трябва да даде убедителни отговори по казуса ”Осемте джуджета” Източник: БНТ
Министърът на правосъдието председателства ВСС, но има право само да се изказва. Ще поставя въпросите, сързани с влиянието и натиска в съдебната система и казуса ”Осемте джуджета”, по който г-н Сарафов ще трябва да даде убедителни отговори. Това заяви в интервю за ”Панорама” министърът на правосъдието Атанас Славов.
 

"Вчера обсъждахме избора на г-н Сарафов. Аз изразих становище, че това е от компетентност на Пленума на ВСС, не бе взето решение. На следващ пленум ще поставя въпросите, свързани с влиянието, натиска в съдебната система." Това заяви Атанас Славов.

 

Той разясни защо сегашният състав на Висшият съдебен съвет не е този, който трябва да избере обвинител номер 1 на България.

 

"В момента ВСС е отвъд конституционният си и законен мандат, нямат обществено доверие", посочи правосъдният министър, като обясни, че в случай, че когато този ВСС избере нов главен прокурор, то обществената ерозия и доверието в правосъдие ще стигне до минимум.

 

Славов припомни, че оставката на Гешев беше поискана още при неговия избор преди 3 години и половина. "Става дума на продължителен процес, благодарение на българското гражданско общество", подчерта министърът на правосъдието. 

 

"В началото на май след инцидента с взрива: първа ПП-ДБ постави въпроса за отговорността на г-н Сарафов, включително поиска оставката му от парламентарната трибуна", припомни Атанас Славов.

 

"Ще има ли реформаторско управление на България, или рискуваме да се върнем в безвремието отпреди месеци?", попита той.

 

Той подчерта, че ПП-ДБ искат да се поставят нови хора в регулаторите, които да имат високи нравствени и професионални качества, това което се нарича интергитет.

 

По думите му, политическата криза е започнала с бламирането на антикорупционния закон на ПП-ДБ. "Бяха приети предложенията на ГЕРБ-СДС. Това даде знак, че има конюнктурно мнозинство в парламента по определени теми."

 

Министър Славов подчерта, че конституционната реформа трябва да гарантира самоуправление и независимост на съдебната власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2545 |23.06.2023 Депутатите все пак ще изслушат правосъдния министър Атанас Славов . 2| 2599 |23.06.2023 Депутатите изслушват министъра на енергетиката за „Булгаргаз“ и „Боташ“ . 3| 2594 |22.06.2023 Вътрешният министър застава начело на Националния оперативен щаб за украинците с временна закрила . 1| 2578 |22.06.2023 Здравният министър ще предложи временна забрана за откриване на нови болници у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads