Реклама / Ads
2| 2841 |07.03.2024 НОВИНИ

Министър Славов: Цeлта на промените - българите да знаят, че прокурорът им предната вечер не е бил в "SS Club"

.
Атанас Славов
"Преди всичко целта е българските граждани да вярват, че когато влязат в съда – ще има независим, неподкупен и справедлив съдия. Че в залата ще има прокурор, който не е бил предходната вечер в клуб „SS” или „Осемте джуджета”, а ще е чел делото и ще знае за какво пледира пред съда". Това заяви министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов относно новия Закон за съдебната власт.
 

"Да сме наясно, че елементарното, базисно усещане за справедливост и правосъдие го има в обществото. Именно това е големият дефицит, който може да бъде описан с много други думи – завладяна държава, подчинени институции. Но връщането на справедливостта е основното и това става, само когато имаме независим и справедлив съд и отчетна прокуратура”, категоричен е Славов.





Общественото обсъждане на новия Закон за съдебната власт вече е в ход. След редакцията на Конституцията, засягаща правораздаването, тези промени сега са втората и много важна част от целия процес на модернизиране на съдебната система. А тя привлича още повече внимание, след големите скандали с магистрати през последните години, познати на всички.

 

Министърът обясни, че двете квоти във Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет ще се избират от НС, но предложенията ще се правят от Номинационна комисия.

 

"Идеята е в тези квоти да влязат политически неутрални и политически лица. На първо място ще се следи да няма хора с наложена забрана – тоест лица, заемали ръководни позиции в политическа партия, които са били общински съветници, министри или хора, които са зависими от политическия процес.

 

Този борд ще следи да са изпълнени тези условия. Да няма хора, които предлагат своите съпартийци в тези важни органи, както се е случвало през години. Така ще има гаранции, че „кадровиците на съдебната власт” отговарят на стандартите за прозрачност и почтеност”, категоричен е правосъдният министър в оставка.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2758 |07.03.2024 Залужний става посланик на Украйна във Великобритания . 6| 2694 |07.03.2024 ЕНП подкрепи Фон дер Лайен за следващ мандат в Европейската комисия. Подкрепят и България за Шенген . 1| 4765 |07.03.2024 Георги Георгиев, адвокат на Червения пират: Неглижиране и изместване на темата от същността . 23| 10625 |07.03.2024 Георги Георгиев, БОЕЦ: Пътната карта с "Газпром" - описание на престъпление. Убиецът на Нотариуса е от МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads