Реклама / Ads
15| 8253 |27.11.2022 НОВИНИ

Министър Стоянов: Имаме право да продаваме у нас продукти от руски петрол. Не заобикаляме санкциите

.
Имаме право да продаваме в България вторични продукти, получени при преработката на руски петрол, заяви пред bTV министърът на икономиката Никола Стоянов. Той бе категоричен - не става дума за заобикаляне на санкциите. 
 

Повод за коментара му е решението"Лукойл" да измести печалбите си изцяло у нас. Енергийният министър Росен Христов пък призна, че през нас руски петрол ще "тече" образно казано към други европейски държави, защото страната ни ще препродава получените при преработката му вторични продукти. 


От Европейската комисия отговориха, че това не може да се случи и дерогацията не се отнася до продажбата на руски петрол. Освен това от ЕК посочиха, че трети държави нямат право да купуват продукти, получени при преработването на руски петрол. 


Министър Стоянов обясни, че от ЕК са се съобразили със спецификите на българския пазар и това е причината за дерогацията, която дава 2 години възможност страната ни да използва руски петрол. Става обаче дума само вноса на тръбен такъв, уточни министърът.


"България не може да продава руски петрол на трети страни. Това е категорично. Но имаме право да продаваме продукти, получени при преработка на руски петрол в България. Забраната касае и доставяният по тръба руски петрол. При нас идва по море. Европейската комисия ни дава възможност да решим този проблем", посочи Стоянов.


Той бе категоричен, че не става дума за заобикаляне на санкциите, а освен това предишното правителство е ограничило правото ни да изнасяме руски петрол.


"Когато се произвежда дизел, за да се получи нужното количество, се получават и други продукти, които не могат да се продават в трети държави. Тези други продукти трябва да се складират, ако не могат да се изнасят. Но складовете у нас могат да понесат определено количество. Дерогацията е направена за България, за да може да сме обезпечени с горива, но производството е от такова естество, че има остатъчни продукти, които трябва да отидат някъде", обясни Стоянов. 


има остатъчни продукти, които трябва да отидат някъде. 


Трябвало е да се мисли за алтернативи по-отдавна, категоричен бе служебният икономически министър и допълни:


“Направихме диверсификация и руски газ не ползваме в момента. Дерогацията дава време две години. “Лукойл” трябва да се подготви”.


Николов не смята, че компанията очаква войната да свърши и забраните да отпаднат, защото “мащабът е твърде голям, за да се разчита на такива случайности”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3443 |26.11.2022 Радослав Рибарски: Доста мостове бяха съборени между ПП и БСП, имаме вече доста различия . 0| 3032 |26.11.2022 Регионалният министър се задейства след протеста в Омуртаг . 3| 6302 |25.11.2022 Димитър Стоянов: Ако няма втори договор, ще скъсаме 110 години история на авиацията ни . 3| 3198 |25.11.2022 Никола Стоянов: Надяваме се инфлацията да спадне чувствително

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads