Реклама / Ads
17| 7711 |30.10.2022 НОВИНИ

Росен Христов: През нас руски нефт ще тече към европейски държави

.
Служебният кабинет иска да отмени забраната за износ на горива от бургаската рафинерия на "Лукойл", защото това създавало опасност България да остане без гориво. Освен това по този начин страната ни няма да има възможност да продава на държавите в Европа, а нямало как да си позволим да се изключим от пазара, посочи пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов. Пред Мария Цънцарова той хладнокръвно заяви - през нас руски нефт ще продължи да тече към европейските държави.
 

"Искаме да отменим забраната, защото тя представлява опасност България да остане без гориво. Всичко, което се произвежда ще остава. Какво остава, ако не се произвежда? Ако забраним износа на горива от “Лукойл”, остава голяма част, която е ориентирана към експорт, Горивото остава у нас, но ние не можем да го потребяваме. Да, пълним хранилищата, но какво правим след като се запълнят? Какво прави “Лукойл”? Те нямат къде да го слагат и спират да произвеждат. Важно е да работи “Лукойл” и да работи ефективно за българския потребител, защото само така можем да намалим цените. Ако “Лукойл” работи, в момента печалбата отива извън страната. Подготвяме пакет от мерки, който да я вкара у нас, така че парите да остават тук. Не можем да спрем да продаваме горива. през нас ще продължи руският нефт да тече към европейските държави”, отсече Христов.

 

“Ние сега се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се намали производството им, цените скачат, уволняват хора или евентуално спират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар“.

 

Министърът добави, че изключението от ползването на руския петрол не засяга продажбата на горива.

 

“Ние имаме задължения да поддържаме енергийната сигурност в региона“, подчерта Росен Христов.

 

Той оправда решението за протегнатата ръка обратно към "Газпром" с резултата - в момента цените у нас паднали, защото останалите започнали да се конкурират с потенциални доставки от руската държавна компания и потенциалните цени. 

 

Христов е категоричен, че при редовното правителство е нанесена щета за милиони заради директно договаряне. Той добави, че цялата документация е предадена на прокуратурата. Според служебното Министерство на енергетиката не са преследвани. 

 

“Или става дума за некомпетентност, или за други интереси”, категоричен бе Христов като допълни, че прокуратурата е била сезирана. 

Руското ядрено гориво 


Служебното правителство отменила решението за АЕЦ "Козлодуй", защото то не е било насочено единствено към забрана да се купува руско ядрено гориво, а освен това засяга един от основните доставчици - "Фраматом". Става дума, по думите на Христов, за френска компания, която вече не зависи от руски доставки. 


"Закупили са всички технологии и материали и нямат какво да купуват повече от Русия", увери христов.


По думите му сигурно е, че "Фраматом" няма да работят с руско гориво от 2024 г. 


"Ако те трябва от този момент нататък да доставят гориво и части, да правят плащания, няма да се квалифицират. Позицията е да не финансираме Русия и да не зависим от несигурни доставки. Ако те изпълняват тези условия, могат да участват", допълни Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3423 |30.10.2022 Борисов иска през контактни групи да е ясно дали ще има кабинет с друг мандат, преди да се стигне до Радев . 0| 2809 |30.10.2022 Бразилия избира президент . 19| 3000 |30.10.2022 Зеленски за прекратената зърнена сделка: Русия е взела решението си още през септември . 1| 2964 |29.10.2022 Няма да може да се минава през границата с Турция тази нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads