Реклама / Ads
9| 4143 |29.11.2022 НОВИНИ

Министър Христов с мъгляви обяснения за ”Лукойл” и ”Джемкорп”

.
Росен Христов
Не е много ясно, какво са искали да правят ”Джемкорп” Основното е да се извършват съвместни дейност за развитие и внедряване технологии в сектор ”Енергетика. Тези обекти са от стратегическо значение за България. Самият достъп до обектите вече е свъззано с националната сигурност и има нужда от специално разрешение. Това заяви енергийният министър Росен Христов.
 

Няколко неща ме притесняват. Не е минало нормалното съгласуване със службите - какво точно ще се прави, да се конкретизира. Факт е, че се прескачат служители в Министерството на енергетиката. Факт е, че се подписва от министъра на енергетиката без да уе упълномощен за това. България се представлява от Министерския съвет. Такъв меморандум се одобрява от МС. Има нарушение на правилата и законите. Третото - защо ни е необходима компания да ни развива енергетиката. Затова има министерство, изрази своята гледна точка министърът пред bTV.

 

Според него проблемът е, че не се знае предметът на дейност на  "Джемкорп", че са нарушени закони. По неговите думи няма информация за плащания. Христов не отрони и дума за това, че меморандумът е рекратен преди месеци и нищо от намеренията не е стигнало до договор, камо ли до изпълнение. Нула щети за държавата.


Той коментира и случая с "Лукойл": България има дерогация да внася петрол от Русия по море. За да работи рафинерията. Дерогацията не забранява износ на нефтопродукти. За отбелязване е,  че петролните продукти са към Министерството на икономиката. И в момента текат разговори с ЕС за изясняване на случая.

Според него е важно рафинерията да работи. Първо - заради ниските цени. Там работят хиляди души. Приоритет е да работи рафинерията, да плаща данъци в България, обясни министърът. Какво ще стане с компенсациите за рафинерията от страна на държавата не каза нито дума. А те, според някои експерти, са почти толкова, колкото са очакваните данъци. И ако не е сигурно дали данъците ще бъдат наистина толкова големи и въобще събрани, то изплащането на компенсациите е гарантирано.

 

Имаме право да внасяме петрол. Сега е важно, да се каже дали може да изнасяме нефтопродукти. Ако те не могат да изнасят част от тези продукти, ще ги натрупват и няма да могат да работят. Надявам се да се намери решение, което да съответства на европейската политика, каза още Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3685 |29.11.2022 Виолета Комитова е за правителство с първия мандат. Готова е да бъде министър, а Стефан Янев премиер . 3| 3327 |28.11.2022 Иво Христов: Лявото обединение не бива да е механичен сбор от малки партии, а партия с ясни ценности, лица и обществен проект . 2| 4289 |28.11.2022 Иво Христов: Смартфонът знае за нас повече, отколкото сами знаем за себе си . 4| 4308 |28.11.2022 ГЕРБ пропищяха за злоупотреби в ББР,Петков опитал да овладее банката преди да е министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads