Реклама / Ads
2| 5504 |04.12.2023 НОВИНИ

Министър Стойчева: Инвестираме 16 млн. лв. за водородна долина в Стара Загора

.
Източник: Министерство на иновациите и растежа, пресцентър
"До 2030 г. се очаква възобновяемите енергийни източници да осигурят между 45 и 50% от световното производство, а до 2050 г. – между 65 и 85%. Слънчевата енергия е най-големият източник на възобновяема енергия, следвана от вятъра." Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при откриването на панела "Надграждане на последните технологии за индустриална декарбонизация в Централна и Източна Европа".
 

Той се провежда на българския павилион в рамките на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28) в Дубай, Обединените арабски емирства. За първи път България участва със собствен павилион на конференцията за борба с климатичните промени.

 

"Министерството на иновациите и растежа подкрепя развитието на иновациите в областта на възобновяемите енергийни източници, кръговата икономика, декарбонизацията и водородните технологии", каза министър Стойчева. Тя заяви, че една от основните политики в областта на иновациите е гарантиране на устойчив дигитален и зелен преход на бизнеса.

 

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че използването на водородни технологии значително ще подпомогне декарбонизацията на българската икономика. 

 

"България се стреми да бъде сред 20-те страни в света с работеща водородна долина. МИР ще финансира изграждането й в Стара Загора с 16 млн. лв. по европрограмата за Наука и бизнес", каза още министър Стойчева.

 

Данните, които министърът на иновациите и растежа цитира, показват, че технологиите за декарбонизация показват най-висок ръст между 6 и 11% годишно, основно воден от изграждането на инфраструктура за зареждане на електромобили и технологии за улавяне, използване и съхранение на въглерод, които заедно се очаква да представляват по-голямата част от инвестициите за декарбонизация до 2040 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3814 |04.12.2023 Още един руски генерал е загинал в зоната на бойните действия в Украйна . 1| 4539 |04.12.2023 Баща поръчал дъщеря си в Северна Македония. Убиецът - "един от преките отговорници за омразата към България", избягал у нас . 9| 4050 |04.12.2023 Към 500 лева данък за внесена кола втора ръка . 0| 4199 |04.12.2023 БНБ проверява банки след жалби на клиенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads