Реклама / Ads
2| 2625 |14.07.2023 НОВИНИ

Министър Стойчева: Не трябва да бъдем брандирани като дестинация, която осигурява по-евтина работна ръка

.
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Предишното правителство е работило в посока привличане на инвестици, но това е процес, който е дългосрочен. За да може да бъде реализиран, трябва да има по-дългосрочна визия. Важно е да ребрандираме България като добра страна на инвестиции. Не трябва да бъдем дестинация, която да осигурява по-евтина работна ръка.
 

Това заяви пред Нова телевизия министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

 

По думите й на преден план трябва да бъдат поставени онези компании, които се отличават и създават висока добавена стойност, така че страната ни да бъде атрактивна за инвеститорите като място, от което те впоследствие ще направят скок.

 

Относно възможностите на Плана за възстановяване и устойчивост, министърът отбеляза следното:

 

"До края на годината България разполага с един милиард лева. До дни предстои да открием новите програми по конкурентоспособност за иновации на предприятията. До края на годината се надявам да може да отворим и новите програми, свързани с наука и бизнес. Министерството на иновациите и растежа има финансов ресурс, разполага с бюджет 6 млрд. и 100 млн. лева, които следва да бъдат инвестирани и предоставени на микро, малки и средни предприятия, точно в посока на това - да развият капацитета си, да разработват и да внедряват иновации", посочи още Стойчева.

 

Във връзка с широката тема за изкуствения интелект, тя каза, че е естествено хората да се притесняват от него, защото всяка нова информация може да бъде в първия момент застрашаваща.

 

"Изкуственият интелект има своето естествено присъствие и развитие. Това е технология, която напредва, която все повече ще навлиза в нашия живот. Това е естественото развитие на технологиите. Нашето министерство предвижда организирането на специална конференция, която да предостави познанието относно предимствата на изкуствения интелект. Развиването и инвестирането в изкуствен интелект като технология е важно", подчерта министърът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3092 |14.07.2023 Мирослав Севлиевски: Прашки да имаме, трябва да ги пратим на Украйна, за да могат хората да се пазят . 0| 3387 |14.07.2023 Министър-председателят акад. Денков ще се срещне с румънския си колега Марчел Чолаку . 1| 2972 |13.07.2023 Министър Хинков: Детската болница ще бъде построена в Горна Баня . 0| 2712 |13.07.2023 Никола Стоянов: Не покриваме критериите за еврозоната, но темпът трябва да продължи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads