Реклама / Ads
19| 4627 |06.12.2023 НОВИНИ

Министър Тагарев след ветото на Радев: БТР-ите не са използвани от 80-те години насам, армията не е проявила интерес към тях

.
Тодор Тагарев Източник: БГНЕС
"БТР-ите са машини, които са дадени на тогава създадените вътрешни войски по време на Възродителния процес и които оттогава не са използвани. БТР-ите са категорично с отпаднала необходимост. Армията не е проявила интерес към тези машини". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди изслушване му в парламентарната комисия по отбрана, след като президентът Румен Радев наложи вето върху предоставянето на техниката на Украйна.
 

В мотивите към ветото е отбелязано, че "предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони".

 

Възникна обаче въпросът - правено ли е това някога изобщо. От министърът на отбраната разбираме и отговора - не.

 

Тагарев уточни, че БТР-ите са тежки машини и скъпи за поддръжка. “За охрана на границата трябва високопроходима техника”, каза той.

 

Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. Според държавния глава не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“.  

 

"Мотивите на президента не са свързани с Министерството на отбраната, защото машините са собственост на Министерството на вътрешните работи и изложените доводи са свързани с тяхното потенциално използване за охрана на границата и действия при бедствия и аварии", коментира още Тагарев.

 

"Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост. Това не са машини, с които могат (украинската армия, бел.ред.) да тръгнат в атака, но в определени условия си вършат работата. Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високопроходима техника", обясни министърът.

 

Не е дискутиран въпросът кой ще поеме разходите по транспорта на техниката до Украйна, каза още Тодор Тагарев.

 

В дневния ред на заседанието на комисията по отбрана е и въпросното вето на президента върху споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Прогнозите към момента са, че то ще бъде преодоляно лесно.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4405 |06.12.2023 Петър Величков: Планът на Изпълкома е Михайлов да остане начело на БФС . 0| 4415 |06.12.2023 Испанската полиция спипа български мафиот . 6| 4720 |06.12.2023 Ким Чен-ун се вдъхнови от Путин: Публично поиска от севернокорейките да раждат повече деца, после се разплака . 1| 3987 |06.12.2023 МС реши: Предоставяме безвъзмездна хуманитарна помощ на населението от Нагорни Карабах в Армения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads