Реклама / Ads
5| 2737 |13.07.2023 НОВИНИ

Министър Цеков: С кухо дружество, а не с обществени поръчки са подписвани договори за АМ "Хемус"

.
Министър Цеков: Предишните договори за АМ ”Хемус” са незаконосъобразни Източник: БТВ
При сключването на предишните договори за строежа на АМ ”Хемус” е заобиколен Закона за обществените поръчки.
 

Това заяви министърът на регионалното развитие Андрей Цеков в предаването "Лице в лице" на БТВ.

 

По думите му, договорът е възложен на кухо държавно дружество. "Този договор е незаконосъобразен. След това кухото дружество възлага на частни фирми поръчки. Пак е нямало обществени поръчки, тоест, отново не е спазен ЗОП. Отговорните длъжностни лица трябва да понесат отговорността си. И с тях да се занимават Сметната палата, Прокуратурата", заяви министър Цеков.

 

"Какви са договорно-правните последствия е друго нещо. Ако не е бил сключен с обществена поръчка, договорът може да бъде разтурен в срок от 1 година. Поради бездействието на регионалните министри тези срокове са изтекли.

 

Възложих на Правна дирекция в МРРБ да провери дали са изтекли сроковете по тези договори. Никой от предходните министри нямаше моралната и политическа решителност да вкара тези договори в съда." Това изтъкна министърът. 

 

Според него, законът е казал, че тези договори вече са в сила." Можем да ги прекратим. Ние или трябва да прекратим договорите и ще последват тежки съдебн и дела. И при 2025 г. може да се поднови строежа на магистрала Хемус."

 

Затова се е взело решение да продължи строежа на магистрала Хемус. Но има индексация спрямо инфлацията от 2020 г.

 

Министър Цеков заяви:  "137% е  инфлацията  на цената на строителните материали. Създадохме работна група, която да намери решение. Предлагаме истинските изпълнители - частните фирми да поемат гаранция за качеството на стореното за 7 години.

 

По тези договори има изплатен 1 млрд. лв. авансово. Въпросните авансови средства да не бъдат индексирани. С остатъчната част от този милиард да бъде построена магистрала Хемус."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2511 |13.07.2023 Министър Славов ще оспори пред съда отказ на ВСС да назначи Талева за сигнала срещу Сарафов . 4| 2764 |12.07.2023 Италианският външен министър: Решението за приемане на Украйна в НАТО на практика е взето. Въпросът е кога . 2| 2634 |12.07.2023 Министър Цоков: Резултатите от матурата след 12 клас не са по-лоши от миналата година, но се мисли за промени . 2| 2452 |11.07.2023 Заместник-министърът на здравеопазването: Първи сме в Европа по брой хоспитализации на глава от населението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads