Реклама / Ads
10| 4448 |21.06.2021 НОВИНИ

Министър Василев: Ананиев е нарушил закона. Изнасял е данъчноосигурителни тайни

.
Кирил Ананиев, Асен Василев Източник: БГНЕС
Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчно осигурителна тайна. Прокуратурата трябва да се заеме с това. Как тази информация е излязла на пресконференция на една политическа партия? Това ми говори, че държавата се управлява не по правилата и законите, а с телефонни обаждания и с натиск. Това разкри пред Нова телевизия служебният финансов министър Асен Василев.
 

Според него проблемът е, че бившият финансов министър Кирил Ананиев е взимал номера от вътрешни проверки, до които самият Василев няма достъп. Асен Василев коментира и обвиненията от ГЕРБ, че Румен Спецов е спекулирал с данъци.

 

„Аз съм проверил данните, доколкото имам достъп за тях. Спецов и аз вече обяснихме. Ако министерството пусне проверка, ще кажат, че замитаме следите. Проверката е насочена към главният прокурор, не мисля, че той може да бъде обвинен в пристрастие. Ако се открият нарушения, ще се вземат действия. Аз не очаквам проблем”, каза служебният министър.

 

Според него това е раздухване и набеждаване на хора без факти.

 

„Миналата година половината държавни харчове са минали с обществени поръчки, другата половина са минали без. Били са избирани подизпълнители на най-различни фирми и ведомства. Ние можем да направим следното - всички неща да минават през обществени поръчки и да затегнем контрола. Един такъв проект са обществените поръчки за горивото за отопление. Там има много порочна практика - пуска се поръчката с висока акцизна ставка на горивата, след което се купува гориво с по-ниска акцизна ставка. Разликата е 30 лв. на тон. Има дупка в обществените поръчки“, обясни той.

 

От финансовото министерство са решили да спрат да изплащат средствата от фактури, които са с различни акцизи. Що се отнася до инхаус процедурите - те ще започнат да се качват публично. Опитва се и ограничаване на подобни процедури само до най-спешните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6898 |21.06.2021 Адв. Емил Василев: Позор за България! Гонят майка на 9 деца, вдовица на офицер . 5| 3798 |21.06.2021 Министър Денков: Началници на регионални структури ходят по партийни сбирки . 5| 20672 |19.06.2021 Министър Комитова: Искам да се разделя с ръководството на „Автомагистрали“ . 13| 6061 |19.06.2021 Министър Кацаров: Нов пик на коронавируса може да има още лятото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads