Реклама / Ads
0| 3353 |16.03.2022 НОВИНИ

Министър Заков: С или без забавянето на F-16, положението във ВВС е критично

.
Драгомир Заков
Дали със забавянето на американските изтребители или без него, положението във ВВС е критично. Решенията там са отлагани доста дълго време,затова сега трябва да се взимат отговорни и бързи решения, които невинаги са популярните решения, но са важни за сигурността. Ще трябва да работим с нашите съюзници, касае не само сухопътните войски, но и ВВС.
 

Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков, който днес участва в извънредна среща на военните министри на страните членки на Алианса. Срещата се провежда в Главната квартира на НАТО в Брюксел. По думите му това не касае само ВВС, но и сухопътни войски и в някаква степен и ВМС.

 

„Няма как да запълним дефицитите си без да работим с нашите съюзници, включително на българска територия. В дългосрочен план обаче България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик на такава. Тоест да развием способностите си заедно с нашите съюзници, за да постигнем ниво, в което България сама да подсигурява своята сигурност в рамките на колективната отбрана“, посочи още той.

 

„Обсъдено е засилване на отбранителния потенциал на източния фланг, продължават дейностите по усилване, но никой не налага решения. Има развитие и по отношение на българската бойна група“, допълни министър Заков.

 

Той очаква да бъде потвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на Европа и да са готови да отбраняват всеки един сантиметър от територията на Европа.

 

Сред темите за разговор на днешната среща са редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка на сигурност в контекста на кризата в Украйна и последиците за сигурността на съюзниците. Министрите на отбраната дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3588 |16.03.2022 Министър Нинова: Внасяме решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства . 0| 3426 |16.03.2022 Освободиха Георги Йорданов от поста зам.-министър на здравеопазването . 0| 3069 |16.03.2022 Министър Иванов иска оставки в „Сортови семена елит“, саботирали правителството . 0| 2792 |15.03.2022 Министър Божанов: България ще предложи на ЕС мерки за регулиране на дигиталния свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads