Реклама / Ads
0| 73107 |22.07.2022 НОВИНИ

Министър Заков слага край на голяма несправедливост - без пенсии и заплати в армията

.
Драгомир Заков
Освобождаването на упражнилите право на пенсия ще става поетапно. Ако планът, на чиято основа бяха отпуснати допълнителни средства за хората във Въоръжените сили, се изпълнява съвестно от следващите кабинети на МО, министърът на отбраната Драгомир Заков смята, че до 1-1,5 години в голяма степен тази системна грешка ще бъде преодоляна.
 

В годините е натрупан проблем, който министърът на отбраната нарича системна грешка, която води до т.нар. запушване на системата и демотивация на младите офицери. Той има предвид придобитото право по КСО военнослужещи, упражнили право на пенсия, да продължават да изпълняват военна служба. Това е един от основните въпроси в плана, на чиято основа с правителствено постановление бяха дадени от централния бюджет до 100 млн. лв. за повишаване на възнагражденията в МО и армията. Става дума за преодоляване на дисбаланса в доходите чрез свобождаване на военнослужещи и цивилни служители, упражнили право на пенсия.


На последното заседание на Комисията по отбрана министърът запозна депутатите с целия план, който включва и повишаване на възнагражденията. Що се отнася до освобождаването на упражнилите право на пенсия, той бе категоричен, че това трябва да става на етапи и след сериозен анализ н авсяка длъжност, за да не се допусне загуба на способности. Ако планът се изпълнява съвестно от следващите кабинети на МО, министър Заков смята, че до 1-1,5 години в голяма степен тази системна грешка ще бъде преодоляна. Имало много „за“ и „против“. От цивилните структури идвали сигнали, че това може да бъде решено до една година. По думите на министъра и народните представители тези хора в никакъв случай не бива да бъдат дамгосвани, защото те не са нарушители на закона, пише още Otbrana.com=

 

Военни експерти коментира, че същите тези служители после не трябва да се назначават и като цивилни служители в различните щабове, окръжия, дирекции и агенции в МО, за да има възможност за развитие на младите кадри с по-модерно мислене и повече желание за работа. След 30 години вярна служба под знамената е по - полезно да се отдадат на домашният уют, а не да ги преназначаваме за директори и експерти за "особени заслуги".

 

Припомняме, че тази „придобивка” за придобилите право на пенсия военнослужещи да се възползват от това си право и да я получават в „условията” на продължаващата им служба бе приета през 2015 г. С какъв мотив и от кого беше предложено това „социално достойнство” на неравенството и нарушена принципност не се знае. Но по това решение се натрупаха сериозни проблеми сред колегите, като най-сериозният е „тихото" негодувание, което се отразява на цялостния живот и подготовка на армейските редици, писа тогава полковник от резерва Владов. Още тогава се оформиха и няколко групи на "тихо" негодувание. Най-голямо бе то сред младите офицери, капитаните и майорите, които се почувстваха най-ощетени.


В МВР положението е почти същото. И там се получават и пенсии, и заплати. Може би е редно и вътрешният министър да излезе с предложение по проблема.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3370 |22.07.2022 КПКОНПИ откри конфликт на интереси при бившия здравен министър д-р Стойчо Кацаров . 0| 3430 |20.07.2022 Шефът на Народния театър покани министъра на културата да отчете дейността си на сцената . 0| 3522 |19.07.2022 Военният министър: Руските ни вертолети няма да спрат да летят, но кърпим положението . 0| 3070 |18.07.2022 Диана Ковачева пита енергийния министър има ли достатъчно природен газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads